България чества 140 години от своето Освобождение

1297 преглеждания

България чества 140 години от своето Освобождение

България чества 140 години от своето Освобождение. На 3 март през 1878 година в Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с който се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. Този акт поставя началото на Третата българска държава.

Емблематично събитие от историята ни, превърнало се в символ на силата на българския дух, национално самосъзнание и желание за свобода, е Шипченската епопея. В три героични дни, под ръководството на генерал-майор Николай Столетов, българското опълчение брани от Сюлейман паша прохода Шипка, за да му попречи, след като е опустошил Стара Загора, да стигне до Габрово, Трявна и Севлиево.

7500 български мъже се изправят срещу 28-хилядната турска армия. И успяват да устоят и да спасят „заветния хълм“, благодарение на своите стоицизъм, сила и находчивост, без страх да жертват живота си за родината. Епичните боеве на връх Шипка от 21 до 23 август 1878 година намират своето безсмъртие в едни от най-красивите произведения на българската литература, както и в народната памет и почитта на българите.

Днешният ден е обявен за Национален празник на България през 1991 г.

Чествания по повод Националния ни празник се организират в цялата страна. Кулминацията ще бъде на връх Шипка, където ежегодно се събират хиляди българи, официални лица и гости. Поради лошите климатични условия, тази година официалната част ще се проведе в подножието на върха, а граждани няма да бъдат допускани до Паметника на Свободата. За да осигури безопасността на присъстващите, Община Габрово въведе и специални мерки, като апелира хората да се съобразяват с ограниченията и да спазват разпорежданията на органите на реда.

Честит празник!

EspressoNews