Венцислав Рангелов - главен мениджър на Сливнишки герой за благотворителния мач с ЦСКА в рубриката "Добрият пример"

2960 преглеждания

Всички сме хора, но често го забравяме. Не бива да забравяме обаче, че никой от нас не е предпазен от най-лошото. Точно в такива моменти имаме нужда от подкрепа и да се върнем към човешката си същност. Днес ще Ви запознаем с един човек, който преди всичко е Човек. Не обръща гръб и не подминава нещастията на хората, а им помага. Това е Венцислав Рангелов. Той взема в собствените си ръце бъдещето на един млад мъж, който след тежка контузия губи крака си. В следващите редове ще научите повече за Венцислав Рангелов, както и за каузата, която приема като своя.

-     Разкажете ни малко повече за себе си, господин Рангелов.

Казвам се Венцислав Рангелов и съм офицер от полицията, главен инспектор, началник на служба „Контрол на общоопасните средства” (КОС) в Столична дирекция на Вътрешните работи (СДВР),  спортен деятел и футболен треньор, дългогодишен наставник на Полицейския футболен тим на страната, настоящ главен мениджър на Сливнишки герой (Сливница).

Под мое ръковдство отборът на ФК Сливнишки герой стана шампион на ЮЗ "В" АФГ, като отборът получи право да се състезава от сезон 2011/2012 в професионалната "Б" група. Също така съм и вицепрезидент на Световната полицейска асоциация.

-       Вие наистина сте човек с много професии. Но как всъщност разбрахте за Андрей Димитров и неговата история?

Това стана съвсем случайно. Знаете как е – пътувате с колата си и слушате радио. Това правех и аз един ден, когато всъщност чух историята на Андрей Димитров – млад футболен талант, който по време на мач бива тежко контузен, вследствие на което губи крака си. Повечето хора сменят радиостанцията, за да не се натоварват излишно или пък да не си развалят настроението с тъжни разкази. Но аз не го направих. Не съм такъв. Щом чух историята в главата ми веднага изникна идеята как точно да помогнем. С отбора Сливнишни герой постоянно участваме в различни благотворителни каузи. А тази щеше да е повече от подходяща, защото Андрей винаги е мечтал да бъде професионален футболист. Остана само да го обсъдя с Пламен Марков, тъй като ни предстоеше мач именно с ЦСКА.

След като Пламен Марков се съгласи, поехме инициативата в свои ръце. Бях в ефира на програма  „Хоризонт”, дори Тити Папазов се обади, след като чу темата, която дискутирахме. Гостувахме в БНТ1, стартира излъчването на клип за Андрей. По този начин доказахме, че не трябва да се обръща гръб на хората в нужда.

-       А каква всъщност е историята на Андрей?

Всъщност Андрей от дете се занимава с футбол и е запален фен на ЦСКА. Дори заминава на проби в Италия. По време на мач обаче е тежко контузен  - вратарят буквално влиза с бутонките в крака му. След грешно лечение обаче се наложило да ампутират крака му. Преживял е много операции, но не спира да се бори. Преди време му обещават, че с протеза за 10 000 лв. ще успее да проходи. Колкото и непосилна да е за семейството му сумата (налага се майка му да замине да работи в чужбина, за да помага финансово на семейството) успяват да я съберат. Това обаче не е приказка, а живота в България – тази протеза се оказва неподходяща за него и той няма как да ходи с нея. Новата протеза струва между 70 000 и 120 000 лв. Надеждата му е с нея да може да се включи в българския отбор на параолимпийците и да осъществи мечтата си да играе футбол. Дори Захари Захариев – председател на Асоиацията на параолимпийците в България, се включи в инициативата като пое ангажимент да бъдат предложени на Андрей всички възможни условия, за да тренира и ако иска да кандидатства в спортната академия.

-       Какъв призив ще отправите към футболните фенове, които ще присъстват на мача, както и на всички българи?

Ние сме много силни, когато трябва да се обединим за нещо – бедствия, нещастия. Когато е необходимо българина се мобилизира и помага. Просто трябва да си отворя очите по-широко. Какво да призова хората освен бъдете добри и правете добро! Не правете на другите това, което не искате да ви се случи на вас. Нека не обръщаме гръб на неща, към които можем да бъдем съпричастни, а да събудим и други да се включат.

Виждате, това е зов, който е стоял месеци наред на сайта на БНР. Изведнъж достига до някой, който не е с „широко затворени очи”, някой, който го е грижа и вълнообразно стига и до много хора.

 

Мачът между Сливнишки герой и  ЦСКА ще се проведе на стадион Българска армия на 5-ти ноември. Нека всички подкрепим Андрей, за да може отново да ходи!

Автор: Диляна Йорданова