Грипна епидемия в Софийска област от 28 януари (обновена)

5060 преглеждания

През последната седмица болните са нараснали на 207 на 10 000

Грипна епидемия е обявена на територията на Софийска област от 28 януари. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров и директорът на РЗИ-Софийска област д-р Александър Златанов проведоха работна среща във връзка с рязкото нарастване на заболеваемостта от грип в областта. На срещата стана ясно, че през последната седмица случаите на болни от грип са нараснали на 207 на 10 000.

„Тенденцията е към рязко нарастване, като се очаква пикът да бъде достигнат в края на седмицата. Това налага обявяване на грипна епидемия в Софийска област от утре, 28 януари“, заяви д-р Златанов.

Във връзка с обявяването на грипната епидемия областният управител призовава да не се провеждат масови мероприятия, а учениците да избягват посещения на места, на които се събират много хора.

От 28 януари до 4 февруари за всички училища в Софийска област е обявена грипна ваканция. Заповедта е издадена от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Това става ясно от информация публикувана преди минути на сайта на Регионалното управление на образованието-София регион, ТУК.

Учениците ще започнат учебни занятия на 6 февруари, тъй като на 5 февруари, те са в междусрочна ваканция.

EspressoNews