Днес честваме Архангеловден

2072 преглеждания

На 8 ноември , по стар български обичай, празнуваме Архангеловден (Рангелов ден).

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник.

Празникът е един от най‐големите поменални обреди в календара на българина и е предшестван от Архангелова задушница , която се отбелязва в първата събота преди Архангеловден. На Рангелов ден се правят общи трапези.

В чест на светеца ‐ покровител на мъртвите, се коли курбан ‐ обикновено мъжко животно ‐ овен или шиле. Жените приготвят обреден хляб „Рангелово блюдо“ (рангелов хляб), „боговица“ (богова пита), близък по пластика на фигурите до този за помен или погребение.

Обредният хляб в чест на светеца се разчупва над главата на най‐възрастния мъж в къщата, а след това той полива хляба с вино и измолва светците за благословия с думите “Свети Архангеле, свето Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!”.

Обичай било и да се раздава жито, като всеки го поемал с две ръце и изричал: “Колкото зърна, толкова купи и здраве”. Традиционно на трапезата ни за Архангеловден присъстват ястия с овнешко, шилешко, пилешко ‐ гювечи, ябълки и други сезонни плодове, жито, фасул, овнешка пастърма, червено винце и, разбира се, обредната пита.

 

Българската църква отбелязва на същия ден : Събор на архистратиг Михаил и Светите Ангели

Имен ден имат: Ангел, Ангелина, Гаврил, Михаил, Михаела, Огнян, Огняна, Пламен, Искра, Рангел, Райна, Рая.

 

EspressoNews