Зам.-министър Ефремова: Над 38 000 души от област Бургас са подкрепени с мерки по ОПРЧР

349 преглеждания

Общо 4 264 младежи от областта са включени в обучения, временна заетост и различни мерки за активиране

Общо 38 228 души от област Бургас са подкрепени с различни мерки по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (2014-2020). Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова по време на Регионалната конференция по проект „Европа в България: Общото бъдеще“, организирана от БТА в Бургас. Общо 4 264 младежи от областта са включени в обучения, временна заетост и различни мерки за активиране, а 5 367 безработни и неактивни хора са започнали работа по проекти, финансирани по ОПРЧР. С различни мерки е оказана подкрепа на общо 3 934 деца и младежи, които са посещавали услуги за ранно детско развитие или са включени в други мерки, свързани с деинституционализацията. Подкрепа са получили и 4 967 възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания с предоставянето на интегрирани здравно-социални услуги по „Патронажна грижа“. По време на пандемията, предизвикана от COVID-19, в област Бургас са подкрепени 7 889 лица.

„В Бургас видяхме един иновативен проект и го развихме в цялата страна. Тук е образцовият център за предоставяне на такъв тип услуги в страната. Това е бъдещето, което бихме искали да развиваме при предоставянето на услуги от общността“, подчерта зам.-министър Ефремова по отношение на предоставянето на „Патронажна грижа“ за възрастните и хората с увреждания. Тя уточни, че с новата мярка „Грижа в дома“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027) е осигурена непрекъсваемост на услугите. Приблизително 8 млн. лв. са отделени за общините в област Бургас, които могат да кандидатстват по мярката. Очаква се с проектите да бъдат обхванати около 1 500 възрастни и хора с увреждания. До момента са подадени осем проекта от общини в област Бургас, с които се очаква да бъдат подкрепени над 750 нуждаещи се. Три от проектите вече са в изпълнение. Крайният срок за кандидатстване по мярката е 31 януари. 

Зам.-министър Ефремова уточни, че мерките „Укрепване на общинския капацитет“ и „Бъдещи за децата“ също са отворени за кандидатстване. С процедурата „Укрепване на общинския капацитет“ ще бъде развит административният капацитет в общините по отношение на служителите, които работят по Закона за личната помощ и Закона за социалните услуги. Крайният срок за кандидатстване е 16 януари. До момента са подадени три проектни предложения от област Бургас. „Мярката „Бъдеще за децата“ е много важна за нас, защото е свързана с прилагането на Европейската гаранция за детето. Всяка страна членка има специално заделен ресурс, с който да гарантира, че всяко дете има достъп до образование, социални и здравни услуги, здравословно хранене“, заяви Ефремова. 

В началото на февруари ще стартира приемът на нови заявления по мярката „Родители в заетост“, които ще бъдат подавани в Агенцията по заетостта. До момента около 400 семейства от област Бургас са се възползвали от възможността за осигуряване на детегледачи за децата им, за да може родителите да се върнат на работа. Вече е в изпълнение компонентът за активиране на неактивни лица по мярката „Започвам работа“, по който ще бъдат активирани неактивни и безработни лица, които имат нужда да бъдат подпомогнати и мотивирани за активно поведение на пазара на труда. 

Към младежи от уязвими групи ще бъде насочена процедурата „Младежка инициатива АЛМА“, която е с бюджет от 3 млн. лв. „Разчитаме, че на места ще се реализират много добри партньорства между Бюрото по труда, местна младежка организация, общината и работодател, така че да се помогне на млади хора от уязвими групи да намерят добре платена и удовлетворяваща работа“, заяви зам.-министърът. Мярката ще се реализира в три етапа – идентифициране на уязвимите младежи и подготовка за изпращане на стаж в друга държава членка от ЕС, стажуване за период от 2 до 6 месеца в друга държава в ЕС и намиране на работа в България, на която да бъде приложено наученото в чужбина. 

Зам.-министър Ефремова заяви, че през 2023 г. ще бъде отворена за кандидатстване процедурата „Дигитални умения“, по която ще могат да кандидатстват работодатели. По преценка на кандидатите съответните служители ще бъдат насочвани към обучения за повишаване на дигиталните им умения. Обученията за придобиване на базови и средни дигитални умения пък ще бъдат обхванати по Плана за възстановяване и устойчивост, по който е планирано изграждането на дигитална платформа за обучения и 760 „дигитални клуба“ в страната. „Освен платформата, чието изграждане ще отнеме години, за да отговорим на изискването за повишаване на дигиталните умения и призванието на МТСП да се пребори с дигиталната маргинализация, в няколкомесечен срок ще бъдат организирани масирани обучения за дигитални умения за безработни и заети лица. Основната ни цел е всеки, който желае, да има възможност да премине обучение, свързано с придобиването на общи дигитални умения“, коментира Ефремова. Паралелно с обученията за общи дигитални умения, работодателите ще могат да кандидатстват по мярката „Дигитални умения“ на ПРЧР за специфични обучения за дигитални умения. 

В Община Бургас ще бъде разкрит Регионален център по проект „Развитие на социалната икономика“ по Плана за възстановяване и устойчивост. В центъра ще бъдат показвани продукти на социални предприятия, ще се организират изложения и базари, но и ще се оказва подкрепа за дигитализиране услугите на социалните предприятия, така че да бъдат по-добре позиционирани на пазара. „Има доста голям брой предприятия, които не осъзнават, че работят в областта на солидарната икономика и бихме искали да ги привлечем. Темите, свързани с корпоративната социална отговорност и привличането на конвенционалния бизнес ще дадат добавена стойност за развитието на социалната икономика“, коментира Ефремова.  

Четири общини в област Бургас могат да кандидатстват по процедурата за реформиране на Домовете за стари хора. Общият бюджет на мярката е 189,9 млн. лв., с които се очаква да бъдат реформирани 82 Дома за стари хора. Дейностите включват строителство, ремонт, оборудване и обзавеждане, енергийна ефективност и подобрен достъп за хората с увреждания. В област Бургас се очаква да бъдат реформирани Домовете за стари хора в общините Айтос, Средец, Бургас и Сунгурларе. Крайният срок за кандидатстване по процедурата е 17 март.

По време на Регионалната конференция бяха представени и възможностите за кандидатстване по Програмата за храни и основно материално подпомагане. В новия програмен период 2021-2027 г. продължава предоставянето на „Топъл обяд“, като до момента са подадени 209 проекта, с които ще бъде осигурена топла храна за близо 60 000 нуждаещи се. Останалите мерки включват „Детска кухня“ за деца от 10 месеца до 3 години, предоставянето на пакети за новородени, както и предоставянето на пакети с храни и хигиенни материали. Зам.-министър Ефремова припомни за действащата мярка за хора от Украйна, които могат да получат ваучери, с които могат да бъдат закупени хранителни продукти, дрехи, обувки, детски храни и детски дрехи, хигиенни материали и други продукти от първа необходимост. До момента в страната са раздадени 30 831 ваучера, а в област Бургас са раздадени общо 10 768 ваучера.  

По време на посещението си в Бургас зам.-министър Наталия Ефремова посети Детска градина „Надежда“ в жк „Меден рудник“, където се предоставят Услуги за ранно детско развитие, финансирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Ефремова обсъди бъдещото развитие на социалните услуги в Община Бургас заедно с кмета Димитър Николов и зам.-кмета Йорданка Ананиева.

Източник и снимка: mlsp.government.bg