Министър Шалапатова: Включването на неактивните хора на пазара на труда е наш основен приоритет

388 преглеждания

Министър Шалапатова обърна внимание, че успешното изпълнението на този приоритет, както и на цялостната политика на пазара на труда, зависят от преодоляването на предизвикателствата пред заетостта, свързани с демографските тенденции, зеления и дигиталния

„Амбицията ни е все по-активно да включваме възрастните и неактивните хора на пазара на труда с цел да подобрим тяхната икономическа активност, да повишим тяхната конкурентоспособност и удовлетвореност“, заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време на срещата на високо равнище с представители на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейската комисия (ЕК). Тя се проведе в рамките на представянето на проекта „Оптимизиране на процесите и услугите в Агенцията по заетостта в контекста на глобалните предизвикателства, свързани със зеления и дигиталния преход“, който се изпълнява с подкрепата на ОИСР и ЕК.

Министър Шалапатова обърна внимание, че успешното изпълнението на този приоритет, както и на цялостната политика на пазара на труда, зависят от преодоляването на предизвикателствата пред заетостта, свързани с демографските тенденции, зеления и дигиталния преход. „Дигитализацията и автоматизацията променят начина, по който хората живеят и работят и ние не трябва да изоставаме от тези процеси. В този смисъл обществото изисква от нас като институция, ангажирана с политиките на пазара на труда, да отговорим на предизвикателствата с постоянно развиване на административния капацитет, подобряване и адаптиране на услугите към дигиталната реалност“, отбеляза министърът. Според Шалапатова с реализирането на проекта работата на Агенцията по заетостта ще стане по-ефективна и по-близка до клиентите.

Министърът посочи, че изкореняването на бедността и социалното разделение в обществото биха били невъзможни без активното сътрудничество между всички структури на МТСП. „Ние разчитаме изключително много и на високата експертиза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитите и на Европейската комисия“, отбеляза още министър Шалапатова.

Източник и снимка: Министерство на труда и социалната политика 

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук