Заместник-кметът на Своге, г-жа Нина Копранджйска бе официален гост на община Ступава

1962 преглеждания

Г-жа Нина Копранджийска, заместник-кмет на община Своге с ресор култура, туризъм и социални дейности посети град Ступава, по покана кмета на побратимената на Своге община - г-н Роман Марош.  Повод за визитата ѝ бе ежегодния „Празник на зелето“, който се провежда традиционно в първия уикенд на месец октомври и тази година имаше своето 20-то издание.  В рамките на програмата си в словашкия град, г-жа Копранджийска, заедно с представителите на други побратимени градове и официални гости на празника, разговаля с г-н Марош за възможностите за задълбочаване на партньорството между двете сходни по характеристики общини, обмен на добри практики в сферата на културата, различните форми на туризъм, социални дейности и образование. В качеството си на официален представител на община Своге, по време на официалното откриване на празника, тя отправи приветствие към жителите и гостите на празника и ръководството на побратимената община, като от името на кмета на Своге г-н Емил Иванов, пожела здраве и късмет във всички начинания.

Програмата  на заместник-кмета и другите гости на празника продължи с посещение на изложение на земеделска био-продукция и визита в културния център на града. През следващия ден, когато на празника пристигна и министъра на земеделието на Република Словакия, г-жа Габриела Матечна, гостите на г-н Марош посетиха заедно щандове с местна кулинария, изложба на домашни животни. Представен беше традиционен способ за обработка на зеле.

Празникът на зелето в Ступава е една от най-значимите местни прояви, като целта му е да представи традиционната земеделска култура за региона и начина на нейното обработване и създаване на местни кулинарни специалитети. Част от тазгодишното издание на тридневния фестивал подложи на изпитание майсторите на зелеви специалитети в конкурса „Ние готвим зеле“. Богатата културна програма е насочена към широката общественост и предлага редица състезания, атракции, гурме вариации на регионални ястия, изложение на земеделска продукция.  Ступава е град в Словакия. Селището е споменато за първи път през 1269 като град в клалство Унгария. Намира се на западните склонове на Малките Карпати. Населението на града е около 10 000 души. Интересни за посещение по всяко време на годината са местната римокатолическа църква, запазените сгради в бароков и класически стил, еврейската синагота и др. Освен с община Своге, Ступава е побратимена с два града от Република Чехия, един от Полша и един от Унгария. 

Елисавета Георгиева