Заря-проверка в памет на загиналите през войните се състоя в Миланово

596 преглеждания

Събитието започна със зрелищно факелно шествие

За девета поредна година с тържествена заря-проверка в навечерието на Гергьовден, в село Миланово беше почетена паметта на 74 местни герои, загинали във Втората световна и в Балканската война. Традиционно събитието се организира от читалище „Пробуда“ в селото, с подкрепата на Община Своге.

Събитието започна със зрелищно факелно шествие, в което се включиха 20 деца и младежи от Миланово, а от името на Община Своге присъства зам.-кметът Валентин Михайлов, който поведе гвардейците до паметника за поклонение. Любопитна подробност е, че той беше облечен в униформа, ръчно изработена специално за събитието от читалищните дейци Емилия Кръстева и Диана Величкова. Зам.-кметът носеше и сабята на местния герой Горан Геров, загинал в бой на 25 октомври 1944 г. в Сърбия.

Михайлов поздрави присъстващите от името на кмета на Община Своге Емил Иванов. „В този ден свеждаме глави в знак на дълбока признателност пред делото на героите, дали живота си за Отечеството през войните и отправяме поглед към бъдещето, където нашите наследници пазят като светиня примера им и градят с отговорност и много любов към България живот, изпълнен със смелост, мъдрост и достойнство”, каза Михайлов.

Всички декори, хореографията и сценографията са дело на читалищните дейци: Красимир Кръстев, Величо Величков, Татяна Иванова, Тихомир Георгиев, Вероника Пенова, Юлиан Нинов, Лъчезар Георгиев, Горанка Симеонова, Георги Динов, Младен Младенов и др.

Събитието се организира с личната подкрепа на кмета на Община Своге Емил Иванов, както и на братята Николай и Румен Николови.

Източник и снимки: Община Своге

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук