Избраха новите „40 до 40“ в класацията на Дарик радио

14893 преглеждания

Вижте кои са те

Журито на десето издание на проекта 40 до 40 на Дарик радио, избра тазгодишните номинирани в проекта, по категории:

БИЗНЕС И ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

1. Зорница Жеглова, основател на Plastic Free Life - магазин за продукти за дома и личната хигиена без пластмаса.

2. Явор Панев, архитект, съосновател и председател на Сдружение „Таляна“ от 09.2020 г. до 05.2022 г., възродител на култовия варненски клуб – днес арт пространство ReBonkers, съосновател на Оптимистас.

ИЗКУСТВО И КУЛТУРА

3. Александър Карагьозов, композитор, диригент, музикален продуцент, посветен в обогатяването на българското културно и образователно пространство чрез концерти, събития и инициативи.

4. Вера Атанасова, уредник, работи за популяризиране на културното наследство и превръщането на музейните институции в публични пространства.

5. ЕКИП: Яна Николова и Мирослав Живков – Джингиби, основатели на студио NoPoint Atelier, където развиват и издигат културата на ситопечата и ризографията на международно ниво.

НАУКА, ТЕХНОЛОГИИ, ИЗОБРЕТЕНИЯ

6. Стефан Велев, учен, геолог, преподавател, изследвал целия Остров Ливингстън, Антарктика.

7. ЕКИП: Илко Симеонов и Иван Цветков, създатели на SparkVision - очила за незрящи хора или такива със слабо зрение.

ОБРАЗОВАНИЕ

8. Ирина Станчева, учител по английски език, работи отдадено с деца от уязвими групи в 106 ОУ Григорий Цамблак, София. 

9. Благовеста Ценова, ръководител на образователен център Дворецът на децата, гр. Русе. 

10. Кирил Николов, учител и университетски преподавател, който внедрява иновативни методи в своите часове. 

11. Антонина Атанасова, главен асистнет, работи по научни и образователни проекти със социална значимост.

12. Александър Попов, създател на платформата СмарТест - в помощ и улеснение на учителите. 

13. Зорница Миткова, мениджър на Teenovator, въвежда програми и инициативи, които директно подпомогнат знанията на ученици в училища в цялата страна.

МЕДИЦИНА

14. Доц. д-р Константин Гроздев, хирург, основател и председател на Българското дружество по бариатрична/метаболитна хирургия.

15. Д-р Петя Баликова, лекар специалист по Медицинска Онкология, работи отдадени за подобряване на здравната култура и информираността на населението по отношение на профилактиката, превенцията и ранното откриване на рака.

16. Д-р Мирослав Ангелов, кардиолог, личната му мисия е да променя стереотипи и да вдъхновява повече млади хора от ромската общност да последват примера му.

17. Светлана Петрова, медицинска сестра, отдадена на болните и нуждите им, участва доброволно в скрининговите кампании на Федерация „Български пациентски форум“, пациентите й я наричат „преди всичко наш приятел“. 

18. ЕКИП: Поколение Милениали от Център за спешна медицинска помощ – Варна, мултидисциплинарен екип, който жертва много, за да предостави компетентни грижи.

ОКОЛНА СРЕДА

19. ЕКИП: Младежката екологична организация „Спаси Странджа“, работят за обединение на обществото в името на опазването и устойчивото развитие на Черноморското крайбрежие и природен парк „Странджа”.

20. ЕКИП: Градоскоп, мултидисциплинарен колектив с фокус преозбразуване на градската среда, чрез грижа към околната среда, климатичните промени и социалните нужди на населението.

СПОРТ

21. Димитър Петров, съосновател на „Софийски планински клуб“ (СПК), инициатор на множество планински преходи, обучения за по-безопасно прекосяване на планината, благотворителни събития, спортни състезания. 

22. Симона Петкова, професионална футболистка, носителка на наградата Най- добра футболистка на България за 2021 и 2022г., автор на книгата "Футболно пътуване".

23. Александър Геренски, мениджър на първата българска организация по електронни спортове BproGaming работи за легитимирането на истинска федерация по електронни спортове и въвеждането на стандарти и правила.

24. Виктор Асенов, незрящият атлет, който успешно пробяга планинския маратон „Витоша 100“, показвайки колко голяма може да е силата на човешкия дух.

СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ

25. Веси Деянова, работи активно в подкрепа на хора от различни уязвими груп в страната, в момента ръководи хуманитарния център на «От нас зависи».

26. Александър Граматиков, създател на Mentor the Young, популяризира и развива менторството в България като инструмент за професионално, предприемаческо и личностно развитие на млади хора. 

27. Митко Христов, създател на академия "Атлантида" - място за обучение на деца в начално училище по състезателна математика и личностно развитие.

28. Катерина Костадинова, създател на платформа за безплатно обучение на кандидат-студенти по медицина MedicalSpace.org.

29. Ивайло Бонев, основател на „Технократи», технологичен образователен център за деца и младежи, в чиято програма се набляга на естественото състояние на детския ум, а именно – изобретателност, любопитство и въображение, за да се направи трансформация в знания и реални умения.

30. Светослав Захариев, основател на "Захариев файт тийм" - професионален ММА боец, създава първата специализирана зала за тренировки за деца с увреждания в България.

31. ЕКИП: Радослава Димитрова и София Лазарова, създават HRLabs, като разработват вътрешна политика за човешки ресурси. Ради създава и Facebook групата "Работа за нашите родители", която за кратък срок набира няколко хиляди последователи и помага на хора на възраст над 50 години да си намерят работа. 

32. ЕКИП: Александър Македонски и Николай Карагьозов, доброволно работят за популяризиране на Дряново като туристическа дестинация вече 11 години, създават и сайта Дестинация Дряново (Destination Dryanovo).

ДОБРОВОЛЧЕСТВО

33. Кирил Иванов, участва като доброволец и експерт в над 15 операции в България и по света, сред които наводнения, пожари, COVID-19, превенции и обучения. Доброволец към Националния екип за бедствия аварии и катастрофи, към Университетски Аварийно-Спасителен отряд. От две години е доброволец и в инициативата "Ръка за ръка" в помощ на незрящи хора в София.

34. ЕКИП: "Пещерно спасяване", изцяло на свои разноски и абсолютно доброволно стават част от спасителните акции след земетресението в Турция. Участват доброволно в спасителни акции и у нас, които включват освен пещерни, така и акции след земетресения, издирване в трудно достъпни места и преодоляване на кризисни ситуации.

ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

35. Мартин Грънчаров, предоставя безплатна правна помощ на приемни родители, хора, които живеят с ХИВ. Доброволец е в здравния център CheckPoint София, който работи с уязвими групи. 

МЕДИИ И КОМУНИКАЦИЯ

36. Иван Шишиев, създател на Facebook страницата „"Етюд-и-те на София“ в която сам с фотоапарата си накара всички в София да се влюбят в града си. Има над 400 000 фенове в каналите си и стига до 2 милиона души на месец. 

37. Даниел Пенев, автор, журналист, събира, изследва и публикува в книжната поредица „Хората, които променя България“ историите на успешни сънародници от всички сфери в нашия живот, чийто добър пример трябва да бъде разказан и запомнен.

„Специалната награда на екипа на Дарик“

38. Олга Минева, основател на фондация Emprove, която помага на жени, преживяли насилие, подкрепяйки ги да се справят с травмата и да продължат живота си с повече сила и увереност. Оля има голям принос за проекта "40 до 40" като член на журито в сезон 9.

39. Йоана Колева, съосновател на JAMBA - Хъб на възможностите, член на журито на "40 до 40" от няколко години и верен приятел на Дарик, отличена в престижната класация Business Elite's "40 under 40" за Европа.

40. Яна Алексиева, изпълнителен директор на „Асоциация Родители“ и жури в сезон 6 на „40 до 40“. 

Слушателите на Дарик радио могат да се запознаят с вълнуващите истории на избраните участници на 14 август., в ефира на радио.

Източник и снимка*: Дарик радио

*Колажът е направен със снимков материал от Интернет, Facebook и получените снимки през платформата за номинации jotform.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук