Global Finance обяви кой е най-добрият град за живеене за 2020 г.

940 преглеждания

Барселона, Брюксел, Милано и Мадрид се сриват в класацията, заради пандемията

Global Finance обяви кой е най-добрият град за живеене за 2020 г. Класирането на най-добрите градове се основава на резултат, който отразява осем фактора - икономическа сила; изследвания и развитие; културно взаимодействие; жизненост; околна среда; достъпност; БВП на глава от населението (номинален в щатски долари); и COVID-19 смъртни случая на милион за страната, който е оценен с коефициент 3, за да му се даде приоритет.

Първите шест фактора (икономическа сила, научноизследователска и развойна дейност, културно взаимодействие, пригодност за живот, околна среда и достъпност) идват от индекса Global City Power, който предоставя задълбочен поглед и оценява различни аспекти на градския живот, включително културно значение и достъпност. Номиналният БВП на глава от населението идва от базата данни на Световната банка, а смъртните случаи на COVID-19 на милион идват от комбинация между университета Джон Хопкинс и Statista за останалите градове.

Поради тази причина някои от градовете, които рутинно са били в топ 10 или топ 20, са се сринали до много по-ниски позиции поради лоши данни в пандемията. Сред тях са градове като Брюксел (43), Милано (40), Барселона (38) и Мадрид (35). Често се смята, че тези градове имат високо качество на живот и имат съответно добри резултати по отношение на културното взаимодействие, жизнеността и околната среда. Въпреки това, смъртните случаи на COVID-19 на милион в Белгия, Италия и Испания са много високи, тъй като тези страни бяха изправени пред първоначалната вълна, а в момента и пред втора вълна.

Градове като Токио, Сингапур, Сеул и Хонг Конг са класирани на високо ниво поради изключително ниското разпространение на COVID-19 и ниските нива на смъртност на глава от населението за тези страни. Ниският процент на смъртните случаи от COVID-19 е и основната причина Куала Лампур (23) и Банкок (32) и да се класират над много американски градове като Лос Анджелис (33), Бостън (36) и Вашингтон (39), като Съединените щати имат висок процент на смъртни случаи от COVID-19.

Ето и топ 10 на най-добрите градове за живеене през 2020 г.

10. Сидни, Австралия.

Сидни попадна в топ 10 благодарение на високите резултати по фактори на околната среда и ефикасните усилия на Австралия за борба с COVID-19. Австралия бе една от първите страни извън Китай, която наложи блокировки и правила за социално дистанциране, за да спре неконтролираното разпространение на коронавируса.

9. Берлин, Германия.

Берлин се нарежда на девето място в списъка, отбелязвайки малко над средното ниво по показатели за качество на живота. Сравнително ниската смъртност от COVID-19 в Германия, помага Берлин да се класира там, където би се класирал и преди пандемията.

8. Сеул, Северна Корея.

Сеул се нарежда на осмо място в този списък най-вече поради силния си фокус върху научноизследователската дейност и разработки, както и поради ранния и агресивен отговор към Covid-19. Южна Корея често е била пример за това как ефективно се справят с пандемията, като същевременно поддържат силни икономически резултати.

7. Париж, Франция.

Париж, който обикновено се класира близо до върха на най-добрите градове за живеене, се нарежда на седмо място в годината на коронавируса. Париж има силно културно значение и постига високи резултати за пригодност за живот и достъпност. Въпреки това, подобно на много други европейски градове, класирането му на висока позиция през тази година страда от трудностите в борбата с COVID-19.

6. Франкфурт, Германия.

Франкфурт заема шесто място поради силната реакция на Германия към COVID-19 и изключително силните резултати на града само с един показател: БВП на глава от населението. Франкфурт има един от най-високите БВП на глава от населението спрямо който и да е друг град в Германия, с малко над 106 000 щатски долари. Германия също превъзхожда много други съседни европейски държави в смъртността си от коронавирус.

5. Мелбърн, Австралия.

Мелбърн заема петото място, тъй като има почти малко над средното ниво по всеки показател, с изключение на COVID-19. Мелбърн също има високи резултати по показателите за околната среда, след които са и цели за емисии с нулев въглерод.

4. Ню Йорк, САЩ.

Ню Йорк се нарежда на четвърто място, тъй като има добри резултати в икономиката, научните изследвания и развитието и културното взаимодействие. Основният фактор, който го тласка надолу, е същият, който важи и за Лондон: висока смъртност от COVID-19 на глава от населението.

3. Сингапур, Република Сингапур.

Сингапур се класира на трето място в класацията с относително умерени резултати по повечето показатели, но се представя добре в противодействието на последиците от COVID-19. Сингапур всъщност се нарежда под средното ниво по отношение на жизнеността и само малко над средното ниво по икономика, научноизследователска дейност и разработки, но мерките за справяне с COVID-19 са довели до това, че над 99% от заразените хора се възстановяват.

2. Лондон, Великобритания.

Лондон се нарежда на второ място с изключително високи резултати в показателите за икономика и културно взаимодействие. В нормални години, когато COVID-19 не беше фактор, Лондон щеше да се класирана първо място. Въпреки това борбата на Обединеното кралство с COVID-19 и големият брой смъртни случаи на глава от населението, значително намаляват резултата му и само поради своята устойчивост в други показатели остава на второ място.

1. Токио, Япония.

Токио се нарежда на първо място като град с най-високо качество на живот през 2020 г. поради общите си относително добри резултати в повечето показатели и силната реакция на Япония към COVID-19. Япония има много нисък брой случаи, субсидирана усъвършенствана транспортна система и като цяло високо качество на живот.

Пълната класация на Global Finance може да видите ТУК.

Източник и снимки: Global Finance 

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук