Йоанна-Виктория Лозанова и Бианка Маринова от СУ „Летец Христо Топракчиев“ за проекта „Водата в нашия свят“ WOW и обучението им в Португалия

2428 преглеждания

Йоанна-Виктория и Бианка от 10 клас от СУ „Летец Христо Топракчиев“ бяха представители в първото обучително събитие по проекта „Водата в нашия свят“ WOW в Португалия, което се проведе от 30 –ти януари до 3-ти февруари 2017г. Придружители на момичетата бяха Татяна Димитрова - координатор на проекта и Мая Карамфилова - директор на училището.

В рамките на проекта, учениците са изучавали бита и културата на Португалия, запознали са се с нейните забележителности и са опознали местните традиции и обичаи.

По време на престоя в Португалия, момичетата споделят, че са видяли значими не само за историята на Португалия обекти, свързани с водата. Разходили са се по най-дългия мост в Европа „Васко Да Гама“, открит за изложбата ЕКСПО през 1998. Посетили са изложбата на Океанариума в Лисабон - събрал на едно място над 8000 животински и растителни вида от 4 океана –Атлантическия, Тихия, Индийския и Антарктическия. Посетили са най-западната точка на Европа – нос Кабу да Рока, с 38,47 градуса северна ширина и 9,30 западна дължина.

Запознали са се с механизмите и задвижването на воденичното колело чрез приливи и отливи и начините за обработване на житни и зърнени култури и производството  на брашно. Научили са за режима, начина на хранене и отглеждане на различните водни обитатели и са разбрали как се пречистват 5 милиона литра морска вода в аквариумите.

„Наблюдавахме птиците в най-голямата влажна зона на Португалия  „EVOA“ където повече от 120000 вида птици почиват,  преди да продължат пътуването си. Споделихме интерактивни и неформални методи и техники на обучение. Видяхме водното богатство на една страна, запазила неутралитет по време на Втората световна война. Страна, където са съсредоточени най-дългата река на Пиринейския полуостров - река Тежу; най-дългият мост в Европа - Васко Да Гама, най-западната точка в Европа и разбира се статуята на Исус Христос Спасителя в Алмада.

Споделихме опит с колегите от Турция, Италия, Полша,Литва и Португалия. Представихме държавите и училищата си. Събрахме впечатления и знания, направихме снимки за изготвянето на пътеводител на „Водното богатство на Европа“ .   

Както EspressoNews писа, от 20-ти до 24-ти март 2017г., СУ „Летец Христо Топракчиев“ ще бъде домакин на обучително събитие по проект „Водата в нашия свят“ Water in our World –WOW, по програма „Еразъм +“.

EspressoNews