Как община Сливница почете 3-ти март, през очите на една единадесетокласничка

2119 преглеждания

Днес е Трети март- най-светлият, най-прекрасният български празник. Не може да има по-вълнуващ ден за един народ, защото това е денят на нашата свобода. Вече 139 години България е свободна. За първи път този ден се чества във Велико Търново на 19 февруари 1879 година. Сега го отбелязваме на 3 март с обич и благодарност към всички, които проливат кръвта си за България.

В хармония с настроението на всички жители на Сливница времето е слънчево и ведро. На път за училище дишам с пълни гърди свежия въздух.  Хората, с които се разминавам, са празнично облечени и радостно усмихнати. Националният трибагреник се вее над обществените сгради, полюшван от пролетния вятър. 

Пристигам в училище. И тук цари радостно оживление. От радиоуредбата звучат възрожденски песни. Повечето ученици са с букети в ръце. Има и няколко венеца. Строяваме се и потегляме към площад " Съединение". И той е огласен от звуците на български маршове и песни. В паузите между тях се чува гласът на диктор, който съобщава важни исторически факти, свързани с Освобождението, и рецитира творби на български поети, посветени на тогавашните събития. Обикалям с поглед площада. Той е пълен с хора, дошли да почетат празника. Лицата им също са усмихнати, белязани с радостно вълнение.

Официалните лица заемат местата си пред паметника на героите. С няколко прочувствени слова кметът на община Сливница- Васко Стоилков, дава думата на един от гостите- г-жа Живка Такева, областния управител на София област. Тя определя мястото на този ден в нашата история и съдбоносното му значение за настоящето и бъдещето на отечеството ни. Говори за тези, които са дали живота си за свободата. Завършва словото си с думите:" Бъдете смели и дръзновени, ценете свободата като най-голямото благо в човешкия живот, следвайте примера на нашите герои". Официалните лица поднасят венци на паметника, а след тях и ние полягаме цветята си като знак на обич, признателност и почит.

След това учениците от 7-ми клас рецитират Вазовата ода "Опълченците на Шипка". Хората им се радват и ръкопляскат с умиление. Към небето политат балони с цветовете на българското знаме. Отново зазвучават познати мелодии. Те са вдъхновени от най-героичните страници на Българското възраждане и Освободителната война. Енергията, която се излъчва, ме прави оптимист. Изпитващи едни и същи чувства на радост и признателност, на родолюбие и национално достойнство, ние можем да направим за България чудеса. Тръгвам си щастлива, усмихната и сякаш по-добра. 

 

Материалът е изготвен от Вероника Иванова, ученичка в 11 клас, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Сливница за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

   

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaАвтомотор Корпорация АД, ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsoniteБигла 3Go4Raw.

 

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  

Българската национална телевизия

 

Медийни партньори

BULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс