Община Божурище чества 3-ти март – Ден на освобождението

1743 преглеждания

Тази година, отново се проведе традиционният празничен концерт, който както миналогодишния обедини три чествания, а именно – 1-ви март: „Баба Марта“ и деня на любителското художествено творчество, познат още като „Ден на самодееца“ ; 3-ти март: „Ден на освобождението на България от османска власт“.

Организиран от настоятелството на читалището, концерта се проведе на 01.03.17 от 18:30 ч., в големия салон на НЧ „Христо Ботев“ 1934, гр. Божурище. Участие в него взеха самодейните колективи към читалищата на територията на община Божурище и СУ „Летец Христо Топракчиев“ гр. Божурище, които през всички тези години продължават да инвестират време и усилия в запазването на българската традиция и култура и развитието на музикалното и танцово изкуство сред жителите на общината.

Един от официалните гости на събитието беше г-жа Владислава Симеонова – зам. кмет на Община Божурище. Нейна беше честта да открие празничния концерт с реч, която също обединяваше и трите чествания.  Тя пожела здраве и благоденствие на присъстващите, а на самодейците много вдъхновение и сили, за да продължават да творят и да предадат любовта си към българското и на идните поколения. Г-жа Симеонова върна аудиторията към спомена за петвековното робство, освобождението и хората, направили го възможно, с думите: „Нека всеки един от нас да открие дори малка частица от огъня на патриотизма, който е водил хилядите, дали живота си в името на освобождението на България! Нека сведем глави в знак на дълбока почит и уважение към всички тях!“ – беше нейният призив към гражданите.

След вдъхновената и вдъхновяваща реч, водещата – г-жа Силвия Милушева обяви началото на концерта с първото изпълнение на Дамския камерен хор, който изпълни няколко възрожденски песни. През цялото време гостите на тържествения концерт имаха възможността да се насладят на хармонично редуваната, между музикални и танцови изпълнения богата програма, която приповдигна духа в залата и припомни на публиката патриотичните ни корени. Програмата продължи с изпълненията на Модерен балет „Невиданс“, Детска вокална група „Палави ноти“, Клуб по спортни танци „София данс“, детския фолклорен ансамбъл, носещ името на града – „Божурчета“, също толкова родолюбните – Квартет „Божур“, Танцова школа „Бекирски“, Фолклорна формация „Играорци“ и Вокална група „Разноцветни“. За гранд финал концертният сценарии представи на публиката блок от български народни танци, които бяха изпълнени от : Танцува група „Огин“, Танцова група „Хера“, Клуб за народни танци „Хоро“ и Танцова група „Животвор“.

Всички тези самодейни състави се погрижиха за доброто настроение на публиката, представяйки дори най-модерните си изпълнения с патриотична българска нотка. Въпреки, че продължи малко над два часа, останахме очаровани от постигнатото в резултат на съвместната работа на читалищата на територията на Община Божурище и СУ „Летец Христо Топракчиев“. Друг официален гост на събитието беше г-жа Цветелина Цветанова – младши експерт /връзки с обществеността/, която сподели впечатленията си от концерта с думите: „Събитието, обединяващо най-българските празници бе много стойностно и както винаги перфектно и изрядно във всичко относно организацията от страна на г-жа Ваня Аризанова и настоятелството на читалището. Освен първи март – „Баба Марта“ и трети март – „Ден на освобождението на България“, мероприятието беше фокусирано и върху празника на самодейците, които с много човещина и старание, влагайки частица от сърцата си, показаха какво са постигнали до момента. Всички им се радвахме от душа, виждайки тяхното лично удовлетворение и щастие от резултатите им. Изпълненията на всички самодейни състави бяха тенденциозно посветени на родолюбието и патриотизма. Особено голямо впечатление ми направиха Детска вокална група „Палави ноти“, които много силно и тържествено изпълниха песни посветени на страната ни и нейното минало“.

Ден след празничния концерт настъпи датата, която всеки помни и носи в сърцето си – 3-ти март – освобождението на България от турска власт. Дата, която днес отбелязваме като национален празник, отдавайки почит към личностите отговорни за свободата ни и пренасяйки се поне за момент в онези варварски години, учейки се да бъдем благодарни на миналото, без което нямаше да има настояще. За първи път се чества във Велико Търново на 19-ти февруари (3-ти март нов стил) 1879 г. Претърпява много промени – от празник на възвишението на престола на император Александър II, до обвинение в шовинизъм през 1944 г. и обявяването му за национален празник през 1978 г.

На датата 3-ти март 2017 г., 139 години след кръвопролитната освободителна Руско-турска война, Община Божурище за пореден път чества националното събитие по множество начини. Празникът беше отбелязан в навечерието си на 1-ви март с тържествен концерт, след което на същинската дата, на най-високото централно място в гр. Божурище – водната кула, беше окачен дълъг трибагреник, който можеше да се забележи от всеки жител или гост на града. По-късно през деня, младежите от ПП ГЕРБ раздаваха портрети на най-известните личности, дали живота си за свободата на България, с цел да напомнят духа на тези българи и примера, който трябва да следваме и днес.

Децата в начален курс от СУ „Летец Христо Топракчиев“ предварително бяха изготвили информационни табла относно освобождението и личността, чието име и смъртна дата бяха напомнени на народа преди по-малко от месец  - Васил Левски.

Най-малките жители на общината – децата от ОДЗ „Буратино“ и ОДЗ „Детелина“, отбелязаха празника облечени с народни носии, рецитирайки патриотични стихотворения, пеейки песни и представяйки на гостите на празника български народен танц.

В с. Пожарево, превърналата се в традиция работилница към НЧ „Васил Левски“ отново отвори врати за децата и техните родители, дошли да отбележат годишнината от освобождението. Всички деца имаха възможността да пресъздадат ликовете на Васил Левски и Христо Ботев върху дърво и да помагат в направата на българския трибагреник и знамето, което се помни с думите изписани върху него – „Свобода или смърт“.

Така всички жители на Община Божурище честваха най-българския празник, на една незабравима дата, която всеки българин носи в сърцето си, на едно още по-незабравимо и знаменито за историята ни събитие.

 

Материалът е изготвен от Стефани Ценкова, ученичка в 9 клас, в СУ „Летец Христо Топракчиев”, гр. Божурище за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

 

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria, Автомотор Корпорация АД, ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsoniteБигла 3Go4Raw.

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  

Българската национална телевизия

Медийни партньори

 

BULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс