Как правилно да изберем раница за планина

966 преглеждания

Туристическата чанта е нещото, на което разчитаме наистина много по време на поход

Стоки като туристическите раници са сред най-важните елементи по време на преход в планината, споделят от онлайн магазин Extreme-bg.com. За да се насладим напълно на практикувания от нас вид туризъм, трябва да заложим на перфектната подготовка и да си набавим чанта с максимална вместимост, повече отделения и устойчив материал за изработка. Добре е да бъде качествена и на водеща марка в сферата на спортните стоки, за да бъде изборът ни успешен. Водоустойчивите качества на туристическата раница за също търсен показател, когато сме напът да купим подобен вид артикул.

За какво да внимаваме в избора на раница за планина

Туристическата чанта е нещото, на което разчитаме наистина много по време на поход. В нея слагаме всички необходими за престоя сред природата вещи, за да ни бъдат те винаги под ръка. При избор трябва да внимаваме за следното:

  • Предназначение – туристическите раница могат да се използват по много направления, сред които са семейните разходки и излети, планинските походи, алпинизмът, карането на ски, колоезденето и др. От целта на нейното закупуване зависи и на какъв модел ще се спрем;
  • Големина – чантите за туризъм се предлагат в размери под 20 литра и над 70 литра. Колкото по-голям е техният обем, толкова повече място за съхранение на лични вещи ще е налице. Обемистите модели са подходящи за дълги преходи и тежки терени с екстремен характер. По-малките пък се търсят за леки пешеходни преходи, които са и по-краткотрайни;
  • Дизайн – детайли като цвят, форма и външно оформление на туристическата чанта са от голямо значение по време на нейния избор. Освен функционална, здрава и удобна за носене, тя трябва да притежава и висока естетика, за да е удоволствието от нейната употреба още по-голямо;
  • Материали – още една подробност, която не бива да подминаваме при избора на спортна чанта за туризъм. Опциите в случая са основно две – кордура и полиестер, като е важно да се отбележи, че и двата материала се отличават с висока износоустойчивост и се поддържат много лесно. Дишащата подплата е също търсен елемент от характеристиките на избрания модел, като с нея се предотвратява запарването и неудобствата, причинени от липсата на паропускливост.
  • Вътрешно разпределение – отделенията в туристическата раница е добре да бъдат удобно организирани и повече на брой, за да не се затрудняваме в намирането на нужните ни принадлежности. В най-добрия случай е хубаво да има специално отделение за бутилка с вода, малък джоб с цип за съхранение на документи и други практични сектори, за удобно разпределение на съдържанието в чантата;

Цената и марката са също сред нещата, на които обръщаме внимание при избора на туристическа раница. Не всеки е готов да отдели голяма сума пари за подобна спортна стока, но пък има и доста бюджетни решения, от които имаме възможност да се възползваме.

раници за планина

Наблегнете на удобството и размерите

Добре е туристическата раница да бъде с ниско тегло, но с оптимален капацитет за съхранение (в литри) на принадлежности като бутилка с вода, фенер, карта на местността, храна, допълнителни дрехи и др. Така няма да изпитваме дискомфорт, докато я носим на гърба си, а свободата на движения ще бъде запазена напълно. Колкото по-удобна е тя, на толкова по-приятни моменти сред природата ще можем да се насладим.

Как да разпознаем качествените модели

Туристическите раници с добра изработка си личат отдалеч. При изработката им е обърнато внимание на всеки един детайл, а цялостното изпълнение излъчва качество и класа. Налице са и множество екстри, като например висока степен на водоустойчивост, анатомични презрамки, долни и странични ремъци, подвижни елементи и други полезни допълнения, описани в характеристиката на продукта.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук