Коланите и видеонаблюдението в автобусите стават задължителни

1165 преглеждания

Парламентът прие промените окончателно

Коланите в автобусите стават задължителни. Това реши парламентът на днешното си заседание. Мярката се приема във връзка с тежкия пътен инцидент край Своге в края на август, отнел живота на 17 души.

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани за пътниците и с устройство за мобилно видеонаблюдение. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се изменя Законът за автомобилните превози.

Текстовете бяха приети със 79 гласа "за" и 20 въздържали се. Изискването за оборудване с колани влиза в сила в деветмесечен срок от обнародването на промените, а за видеорегистраторите - в 18-месечен срок.

Изискването за обезопасителни колани няма да се прилага за моторни превозни средства при специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км.

Превозвач, който допусне извършване на превоз на пътници с моторно превозно средство, което не е оборудвано с обезопасителни колани, ще се наказва с глоба или имуществена санкция от 3000 лева, а глобата за водача ще е 500 лева. Към момента българското законодателство предвижда санкция от 50 лева за пътник, който не е поставил колан, припомниха вносителите на промените от ГЕРБ.

Електронните винетки влизат в сила от 1 януари, а тол системата - от 16 август догодина, реши още Народното събрание. Депутатите приеха окончателно на второ четене промени в Закона за пътищата.

Електронната система за събиране на пътни такси ще се оперира и поддържа от Агенция "Пътна инфраструктура". Превозните средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона (тол) ще заплащат тол такси за ползване на платената пътна мрежа на база на изминатото разстояние, а леките автомобили с максимална маса до или равна на 3,5 тона ще закупуват електронна винетка за определено време, която ще има валидност от деня, посочен като начална дата при заплащането им.

Считано от 31 януари 2019 г. всички видове хартиени винетни стикери за всички категории пътни превозни средства загубват валидност. Собствениците или ползвателите на пътно превозно средство, закупили хартиен винетен стикер, чиято валидност изтича след 1 януари 2019 г., следва да заявят неговото конвертиране в електронна винетка в срок от 15 декември 2018 г. до 31 януари 2019 г., за да запазят правото си да ползват платената пътна мрежа до изтичане на първоначалния срок на валидност на хартиения винетен стикер.

До 15 август 2019 г. включително тежкотоварните автомобили, автобусите и другите пътни превозни средства с обща технически допустима маса над 3,5 тона ще заплащат винетна такса - месечна, седмична или дневна винетка.

От 16 август догодина за преминаване по платената пътна мрежа от тежкотоварни автомобили, автобуси и превозни средства с маса над 3,5 тона ще се събират само тол такси.

EspressoNews