Металотърсачи – да наемем или да купим

519 преглеждания

Ай Шоп споделят различни примери за единия и другия случай

Често начинаещите в металдетектинга се питат дали да си купят металотърсач, или просто да наемат такъв? Отговорът за всеки индивидуален случай е различен. Той се крие в целта на употребата на устройството и в следващите редове от Ай Шоп споделят различни примери за единия и другия случай.

Кога е подходящо еднократното наемане на металотърсач

В живота на човек се срещат различни ситуации, в които изгубва ценни дребни вещи, като златни пръстени и накити, обеци, ключове от къщи и вили в пясъка на плажа. Това се случва и на други места: в тревата, в калта и т.н. Когато металотърсачът е необходим за еднократното намиране на изгубена вещ, по изгодно е да бъде нает. Подобни устройства са скъпи и покупката им за единично ползване е твърде голям разход. Наемът става за няколко часа и в зависимост от времето за употреба се изчислява и цената.

Важно е да знаете, че проучването, усвояването на ръководството за експлоатация и тестването ще ви отнеме известно време, особено ако сте начинаещ в металдетектинга. Препоръчително е да вземете със себе си изработена от същия метал вещ, като тази, която ще търсите. Така предварително ще тествате металотърсача за разпознаването на съответния метал, като хвърлите предмета на мястото, където се предполага, че ще става търсенето. Така ще установите дали устройството сработва на този вид почва и ако се налага да извършите допълнителни настройки.

Когато металотърсачът започне да разпознава хвърлената преди това в тревата или пясъка вещ, и издава съответния звуков сигнал, тогава вече е готов и можете да започнете търсенето.

Кога да си купим металотърсач

Решението за покупка също идва от крайната цел при използване на устройството. Ако желанието ви е да изкарвате пари и да го използвате продължително или като хоби, със сигурност е по-рентабилно да купите металдетектор. Подобно придобиване понякога се разглежда и като инвестиция, тъй като с времето има възвръщаемост на вложените първоначално средства. Ако сте начинаещ и правите покупката, за да проверите дали ви харесва да се занимавате, това не е добра идея и има вероятност да захвърлите устройството в някой ъгъл. В подобен случай е по-добре да го наемете и при желание по-късно да го закупите.

Покупката на металдетектор е оправдана и в случай, когато вече имате опит в работата с подобно устройство и искате да се занимавате професионално с дейността. Вие ще използвате редовно уреда и се предполага, че ще изкарвате пари с него. Заслужава си влагането и на по-голяма сума за закупуване на технологичен и по-съвършен металотърсач, който да предлага различни опции за откриване на метали.

Как да изберем място за търсене с металотърсач

След като вече металотърсачът е в ръцете ви, пристъпете към намирането на подходящо място за търсене. Гората, в планината, в полето и градината е добро начало. Търсенето може да е навсякъде, но ако желанието е за постигане на по-добри резултати е препоръчително да подбирате местата за търсене. Старите иманяри съветват начинаещите да проверяват местата, след като на тях е имало много хора. Това могат да са плажовете лятото и различни участъци, където е имало струпване на много хора: концерти, събори, различни събития и мероприятия.

Често предпочитани за търсене с металотърсач са местата, около които се извършват археологически разкопки и където се предполага, че може да има заровено съкровище или скъпоценни предмети. Има много места в дворове и градини, където са заровени ценни предмети, за които дори и не подозираме и чакат да бъдат намерени.

Съветите към начинаещите са да имат в себе си предмети, изработени от издирвания метал, така че да чуят първоначалния звук от детектора и да го запомнят. Това ще улесни последващото разграничаване на други сигнали. Такива предмети могат да са златен пръстен, монети от различни времена, капачки за бира и други.

Избягвайте търсене в близост до електропроводи и подбирайте местата, където липсват масово метални отломки.

Как да използваме правилно металотърсача

От ishop.bg споделят, че закупеният от специализиран онлайн магазин металдетектор, в зависимост от модела, пристига разглобен. Стъпките за привеждане в работно състояние са:

- сглобяване на компонентите от комплекта. Обичайно той съдържа прът, слушалки и евентуално батерии. Вероятността за наличие на бобина е малка, но ако такава липсва, тя трябва да се поръча отделно. Сглобяването става съобразно приложените в комплекта инструкции и препоръки. При трудности е възможна и онлайн консултация със специалист;

- когато устройството е сглобено според инструкциите, обикновено е готово за работа и не изисква продължителни настройки. Генериращата бързо променящо се магнитно поле намотка се сглобява независимо, така че сканирането на земята да е по-дълбоко;

- при настройката е важно изпълнението на две важни стъпки – настройка на чувствителността и на дискриминацията. Направете тест с различни видове метал и коригирайте чувствителността и дискриминацията спрямо теглото и дълбочината.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук