Народно читалище „Христо Ботев”, село Церово

2051 преглеждания

Пазител на българските традиции и обичаи

Народно читалище „Христо Ботев”, с.Церово е най-забележителният културен обект в селото. През 1929 г. трима жители на селото - Павел Поборников, Ангел Малинов и Илия Атанасов решават, че е време и в Церово да се построи читалище, защото хората започват да имат все по-голяма нужда от организиран обществен и културен живот. А дотогава единственото място, от където могло да се вземат книги или вестници било кафенето на баба Ана. Книгите били от личната библиотека на Павел Поборников, а вестниците донасял от пътуванията си до София. 

Когато в селото пристига младата учителка  Иванка Славчева, тримата ентусиасти се обръщат към нея с молба за помощ. В крайна сметка постигат целта си и 02.06.1929 г. е учредено Народно читалище в с.Церово. Всички са съгласни негов патрон да бъде поетът и революционер Христо Ботев. Датата 2 юни е приета за официална дата на основаването и патронен празник на читалището.

Читалището се намира на центъра на село Церово и днес обединява библиотека, женска формация за обработен фолклор, театрална група „Пинокио”, детска група за автентичен фолклор „Лазарки” и детски танцов състав „Церовче”

Всеки празник е очакван с нетърпение от самодейците и техните ръководители. Деца, от всички възрасти, вземат участие в така наречените „работилнички” всяка година. Най-напред се започва с работилничката за мартеници, където в продължение на няколко дни децата преплитат бели и червени кончета, нанизват мъниста и във всяка мартеничка преплитат и частица щастие. Тя е следвана и от Великденската работилничка, която е изпълнена с разноцветни бои, с които се боядисват яйцата. Също така момичета, от различни възрасти, вземат участие в обичаят лазаруване. Всяка година лазарките пеят песни и радват жителите на селото.

Денят на народните будители (1 ноември) всяка година се отбелязва, като през 2018 г. се навършиха и 170 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Денят се отбеляза с едни от най-забележителните стихотворения на Ботев, презентация за жизнения път на героя и завърши с видео на тема „Мисия будител”. Всичко беше представено от самодейците на с.Церово.

Коледните и новогодишните тържества са наистина забележителни, участниците дават всичко от себе си както на репетициите, така и на самото представление. Жителите на село Церово никога не пропускат тези, зареждащи с положителни емоции спектакли.

Освен отбелязването на празниците групите от читалището имат много прояви и участия в събития извън селото, като едно от тях е участието във Фолклорен фестивал „Да съхраним българското” за пета поредна година. 

Материалът е изготвен от Йоана Цветанова, ученичка в ПГ "Велизар Пеев", гр. Своге, за ученическия конкурс на EspressoNews - "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

Снимки - facebook страницата на читалището

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца