Нормална за зимите условия е пътната обстановка в страната

924 преглеждания

900 машини почистваха транспортната мрежа миналата нощ

Близо 900 машини почистваха републиканските пътища през изминалата нощ, съобщават от пресцентъра на АПИ. Настилките са обработени и пътищата са проходими при зимни условия. Няма въведени ограничения по автомагистралите, сочи информация на Агенцията, актуална към 10:55 ч.

Нормализира се обстановката в Североизточна България. Предстои възстановяване на движението по път III-2904 Дуранкулак – Кардам, по който късно снощи трафикът за всички превозни средства бе ограничен поради снегонавявания. Роторен снегорин разчиства близо 9-километровия участък между селата Рогозина и Спасово. От силния вятър има преспи над 1 метър.

Запалване на автобус наложи и временно ограничаване на движението по АМ „Тракия“ в посока София от км 26 до км 27, но към обяд движението е възстановено.

В област Бургас от придошлите води на река Велека е ограничено движението на леки автомобили до 3,5 т по път III-9901 Синеморец - Резово.

Заради зимните условия е ограничено движението на МПС над 12 т през Троянски проход и е забранено преминаването на МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета през „Превала“.

Целогодишно е ограничено движението на МПС над 12 т през проходите „Петрохан“ и „Шипка“, на МПС над 10 т през „Вратник“ и „Твърдишки“, на МПС над 3,5 т през „Пампорово“ и „Дюлински“. Проходите „Твърдишки“ и „Върбишки“ са затворени за всички моторни превозни средства целогодишно.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Източник: АПИ