Областната комисия по БДП набеляза мерки за безопасност по време на абитуриентските балове

1438 преглеждания

Извършените дейности през първото тримесечие на годината, съгласно приетия Календарен план за безопасност на движение по пътищата в Софийска област, бяха отчетени на заседание на Областната комисия по БДП. 

Докладите си за свършеното за периода от месец януари до месец март 2017 г. представиха от РУО-София регион, ОД на МВР-София, РЗИ-Софийска област и представители на общините от региона.

Представяйки доклада на ОД на МВР-София, г-н Александър Димов - началник група „ОДПКПД“, отчете ръст на пътнотранспортните произшествия в Софийска област. В сравнение с миналогодишния 30-процентов спад на тежките ПТП, то от началото на годината до момента на територията на областта са станали 43 тежки катастрофи. Преодоляването на тревожната тенденция е приоритет в работата на ОД на МВР-София. В тази връзка, всички Районни управления на полицията в общините организират мероприятия с цел превенция. Проведени са 107 беседи в училищата и детските градини, предстоят и специализирани операции срещу високата скорост. Г-н Димов подчерта, че Районните управления са много активни и по отношение на програмата „Детско полицейско управление“.  

Александър Димов не пропусна да даде като добър пример инициатива на РУ-Своге. От там са изготвили и изпратили 1500 лични обръщения към родители на деца, които посещават училища и детски заведения в общината. С писмата, служителите на реда обръщат вниманието на родителите към рисковете на пътя и начините да предпазят себе си и своите деца.

Г-жа Вергиния Йорданова – старши експерт в РУО-София регион, представи резултати от проверка на познанията на учениците по пътна безопасност. Според тях нивото в Софийска област е много добро. Учебните заведения имат база за провеждане на занятия по БДП, а децата се представят добре и на националните състезания и викторини.

На свой ред д-р Василка Алексиева – главен експерт в РЗИ-Софийска област, отчете дейностите, проведени с учениците по места. От РЗИ вече са обхванали бъдещите абитуриенти с беседи и информационни кампании за рисковете при шофиране след употреба на алкохол. Проведени са и кампании за ползите от използването на предпазен колан.

Акцентът в мерките, които набеляза комисията за второто тримесечие на годината, ще бъде безопасното протичане на абитуриентските балове в Софийска област. ОД на МВР вече работи в тази посока, като от Пътна полиция ще осигурят както превантивно, така и контролно присъствие.

Областната комисия по БДП взе решение да бъде актуализиран Календарния план. В него ще бъде добавено като ангажимент на Пътна полиция извършването на проверки в районите на детските и учебни заведения. По предложение на г-н Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи, полицаите ще проверяват за возенето на деца в детски столчета и използването на обезопасителни колани на задните седалки.

Източник: Областна администрация