Областният управител на Софийска област свиква заседание на щаба за противодействие на епидемии

98 преглеждания

Във връзка с ръста на заболелите от грип

На 30 януари 2024 г. от 10:30 часа Областният управител Юлиян Леков свиква заседание на Областния оперативен щаб на Софийска област за противодействие на епидемии на територията на региона.  Директорът на РЗИ в Софийска област д-р Розалина Чобанова ще представи общата картина на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в региона след предприетите на 25 януари временни противоепидемични мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ).

Въведените до момента мерки са, както следва:

1. Преустановяват се плановите консултации на бременни жени и детските консултации.

2. Преустановяват се профилактичните прегледи, задължителни имунизации и реимунизации в амбулатории за първична извънболнична помощ.

3. В детските градини и ясли да се провежда стриктен сутрешен филтър, като откритите деца със симптоми на остри респираторни заболявания не се допускат в детското заведение. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Да се осигури възможност за измиване на ръцете с топла вода и сапун и се извършва двукратна дезинфекция на повърхности и детски играчки. Да се извършва често проветряване на помещенията.

4. Преустановяват се свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения при тежко болни, като посещенията са краткотрайни, а посетителите и посещаваните носят защитни маски за лице за еднократна употреба.

На заседанието на Оперативния щаб утре ще бъде обсъдено евентуалното въвеждане на нови противоепидемични мерки на територията на Софийска област. По-рано днес директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Ива Христова съобщи, че в Софийска област продължава повишаването на заболеваемостта като регионът е с най-голям брой заболели от грип и ОРЗ в страната.

Източник: ОА Софийска област

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук