Община Монтана с промени в културния си календар заради пандемията от коронавирус

2674 преглеждания

Община Монтана отменя два международни фестивала и преструктурира културния си календар заради пандемията от коронавирус, съобщи кметът на Монтана Златко Живков

Община Монтана отменя два международни фестивала и преструктурира културния си календар заради пандемията от коронавирус, съобщи кметът на Монтана Златко Живков.

Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев” – Монтана 2020, планирани за периода 15 - 17 май,  няма да се проведат. Оркестрите от България, Гърция, Румъния и Словения, одобрени за участие в 17-ото им издание, ще бъдат поканени за участие във фестивала през 2022 г.

Като организатор Община Монтана планира на 1 октомври – Международен ден на музиката, да се отдаде почит на композитора Дико Илиев с поднасяне на венци и цветя пред паметната му плоча. Шествието към нея ще поведат Духовият оркестър към НЧ „Разум 1883” и Мажоретният състав към Общински младежки дом.

В началото на октомври ще бъде открита и документалната изложба на Регионален исторически музей – Монтана, с работно заглавие „Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев” и културната история на България”.

Също на тази дата се планира да бъдат връчени наградите и да се открие и изложбата от конкурса за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”. Той е съпътстващо събитие на фестивала. Срокът за  изпращане на творби за детския конкурс беше удължен до 1 септември 2020 г. Това се наложи, защото десетки преподаватели от страната и чужбина се свързаха с организаторите, за да съобщят, че поради карантината нямат възможност да изпратят подготвени от учениците им рисунки. До момента в общината са получени детски творби от 11 чужди държави: Белорусия, Индия, Молдова, Румъния, Русия, Словения, Тайланд, Турция, Украйна, Хонконг, Шри Ланка. Пристигнаха пратки от 29 населени места в България.

Международният фолклорен фестивал – Монтана 2020, посветен на Празника на Монтана – Свети Дух, също се отменя. Групите от Полша, Македония, Словакия, Босна и Херцговина, одобрени за участие във фестивала, ще бъдат поканени на следващото му издание догодина. То ще се проведе от 19 до 24 юни 2021 г.

Празникът на Монтана ще бъде отбелязан по подходящ начин в зависимост от епидемиологичната обстановка в страната.

Националният фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” ще се проведе в онлайн вариант, както до момента се провеждаше неговият раздел за българчета от чужбина. Крайният срок за изпращане на видеозаписите до Младежкия дом е 20 май.

24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, както и 1 юни – Международният ден на детето, и 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България, ще бъдат отбелязани подобаваща в унисон с актуалните към момента противоепидемични мерки.

Планираните за през лятото фолклорни събори в селатат Стубел, Долно Белотинци, Николово и Студено Буче няма да се проведат.

Културният календар ще влезе в ритъм за националните празници 6 и 22 септември. На 6 септември Монтана ще е домакин на рок фестивала „Изкуството е…”. На сцената ще се срещнат 3 световноизвестни рок звезди Рони Ромеро, Джони Джоели и Джеф Скот Сото, който ще пеят с „Еридан”.

През новия творчески сезон ще се чества 50-годишнината от създаването на Общинския куклен театър.

Ще се проведе и националната изложба-биенале „Тенец”.

Община Монтана удължава срокa на конкурса за рисунка „Тъпан бие,
Община Монтана връчва по-големи награди в четвъртото издание на биенале „Тенец”

Източник: Община Монтана, снимки: Община Монтана, pixabay

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук