Община Своге няма да увеличава местните данъци и такси за 2020 г.

871 преглеждания

"Независимо от призивите напоследък на Министъра на финансите и на Министър-председателя, общините да пристъпят към повишаване на данъци и такси, ние считаме, че такава стъпка не е необходима"

При изготвянето на бюджета за 2020 г. Община Своге не предвижда увеличение на местните данъци и такси.

"Независимо от призивите напоследък на Министъра на финансите и на Министър-председателя, общините да пристъпят към повишаване на данъци и такси, ние считаме, че такава стъпка не е необходима, защото имаме усещането за социално-икономическа поносимост на тези разходи, които тежат на бюджетите на домакинствата и на местния бизнес.", заяви Илия Богданов, заместник-кмет на общината, в обявление на сайта на Община Своге, в което допълва, че проблемите на общината не произтичат от размерите на местните данъци и такси, а от системното недофинансиране от страна на държавата на дейности, които са държавна отговорност.

По изнесените данни, дофинансирането на държавните дейности в общинска администрация, което общината е обезпечила от собствени приходи за последните четири години е както следва:

               2016г. – 205 143 лв., при собствени приходи  3 840 173 лв.

               2017г.- 277 034 лв., при собствени приходи  3 652 970 лв.

               2018г.- 384 740 лв., при собствени приходи  4 409 905 лв.

2019г. - 626 415 лв., при собствени приходи  5 283 358 лв. /очаквано изпълнение/ или за целия период 2016г. – 2019г. общият размер на собствени средства на общината, насочени за дофинансиране на държавните дейности възлиза на 1 493 332 лв./или 8.69% от общия размер на собствените приходи за 4-годишния период – 17 186 406 лв./.

Общото дофинансиране на държавните дейности за 2019г. е в размер на 626 415 лв., в т.ч.:

  • Общинска администрация – 514 300 лв.;
  • Училища – 79 565 лв.;
  • Читалища – 32 550 лв.

По думите на зам. кмета: "Община Своге прогресивно е дофинансирала държавните дейности за осигуряване нормалното й функциониране. Ежегодно проблемът с дофинансирането е представян пред Министерство на финансите, но до този момент не е решен. Само през 2019г. три пъти писмено сме представяли мотивирани искания пред Министерство на финансите, но отговор не сме получавали. Неразглеждането на въпроса и нерешаването му от страна на МФ ще доведе до сериозни финансови затруднения пред Община Своге.

Вследствие на високата събираемост на данъчните и неданъчните приходи и ефективното управление и разпореждане с общинско имущество, Община Своге увеличи размера на собствените приходи. Общината приключва 2019г. без задължения, без промяна в равнищата на данъци, такси и други услуги.

За 2019г. очакваните постъпления от данъчни приходи са 1 366 000 лв., неданъчни приходи – 2 489 000 лв., приходи от отдадени под наем общински земи – 1 050 000 лв. и др. постъпления от управление и разпореждане с общинско имущество – 493 000 лв., които имат целево предназначение. Тази макрокартина на общинско ниво ни даде възможност да дофинансираме държавните дейности, които са ангажимент на държават, но това лиши Общината от възможности за решаване на редица други въпроси от значение за гражданите.

Допълнително финансово натоварване за Община Своге се явяват и разходите за възстановяване на общински пътища, улици, тротоари, паркови площи и други елементи на инженерната инфраструктура, вследствие на извършване на аварийни ремонти от държавното дружество „ВиК София- област“ ЕООД. Ежегодните разходи на общината възлизат на стотици хиляди лева, т.е. „ВиК София-област“ ЕООД извършва ремонтите на водопроводните мрежи, но не възстановява инженерната инфраструктура. Държавното дружество изпитва финансови затруднения, което възпрепятства навременното възстановяване на  инфраструктурата след ремонти. Също така, проблемите с безводието допълнително финансово натовариха общината, хиляди левове се вложиха за тръби, кранове, отстраняване на аварии, а задължението е на държавното дружество. Допълнителното финансово натоварване се поемаше от Община Своге, тъй като е необходимо да се осигури нормално водоснабдяване, безопасността на движението, както и функционалността на пътища, тротоари, инженерна инфраструктура и естетическия вид на градската среда.

В следствие на ангажиране на значителен обем от собствени средства за дофинансиране на държавните дейности, както и извършване на разходи, които практически се явяват неизбежни за Общината, но подпомагат дейността на държавното дружество „ВиК София – област“ ЕООД с принципал МРРБ, Община Своге е лишена  от финансовия ресурс, необходим за изпълнение на функциите по местни дейности.

Ново, допълнително финансово натоварване за 2020г. се поражда и от увеличаване с 12 лв. /от 55 лв. на 67 лв./ на тон, отчисленията за депониран битов отпадък на регионално депо Костинброд, съгл. чл.64 от Закона за управление на отпадъците. Въпреки това увеличение за 2020г., Община Своге не предвижда увеличение на такса битови отпадъци.                                 

Всичко казано до тук, макар и без претенции за изчерпателност, налага изводът, че Министерство на финансите следва да преразгледа и промени стандартите и критериите, по които изчислява средствата за държавните дейности, които са безусловен държавен ангажимент. Следва да се има предвид, че  обслужването на община с 38 /тридесет и осем/ населени места, значителна част от които отдалечени от административния център, предполага наличие на назначен персонал, както и разходи за нормално изпълнение на задълженията.  Намаляване на числеността на персонала би довело до невъзможност на обслужване на гражданите и практически до неизпълнение на законовите ни задължения. Също така, МРРБ, който е принципал на държавното дружество „ВиК София област“ АД, следва да компенсира Община Своге за извършените разхо

Това е фактическото положение за 2019г., което няма да се промени и през следващата година, ако Министерството на финансите не преразгледа стандартите си, по които определя субсидиите за „Държавна отговорност”. Надяваме се държавата да погледне отговорно на въпросите, които сме поставили и ако не изцяло, то частично да увеличи нашата субсидия в делегираните от нея дейности.

В заключение посочвам, че данъчната политика на Общината остава все така отговорна към гражданите и бизнеса. Това означава приходите от данъци и такси да се използват рационално и целево и да се постига онзи обществен ефект, който обществото очаква."

Снимка: Pixabay

EspressoNews