Обява за инвестиционно намерение

1153 преглеждания

*Платена публикация

СЪОБЩЕНИЕ

ОТ ИВО ПЕТКОВ ЙОНЧЕВ И ГЕОРГИ ПЕТКОВ ПЕХЛИВАНОВ

гр. София, ж.к. „Хиподрума“, бл.142, вх.3, ет.2, ап.53

На основание чл. 4, ал.1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействие върху околната среда (Наредба за ОВОС)

УВЕДОМЯВАМЕ

Всички физически и юридически лица за инвестиционно предложение за :

„Изграждане на пет жилищни сгради, пет изгребни ями и собствен водоизточник с дълбочина до 9 м“ в поземлен имот с идентификатор 77246.167.42, местност „Гъзелев дол“, с. Хераково, община Божурище

Инвестиционното намерение е ново и предвижда да се реализира в поземлен имот с идентификатор 77246.167.42, местност „Гъзелев дол“, с. Хераково, община Божурище. Първоначалното ни намерение беше водоснабдяването на жилищните сгради да е от водопроводната мрежа на с Хераково, тъй като в близост до имота има такава, но се оказа че тя не е стопанисвана от ВиК София, съгласно приложеното актуално становище с изх. №ТО-01-479/21.04.2021 г. Поради тази причина водоснабдяването на сградите ще бъде със собствен водоизточник с дълбочина до 9 м. Предвиденият за изграждане собствен водоизточник ще представлява тръбен кладенец за водовземане от подземни води, чрез помпа, като конструкцията на кладенеца ще бъде сондажен отвор с Ø500 мм и дълбочина до 9 м., спускане на кондукторна метална колона Ø400 мм и задтръбна циментация. Сондажа е с приблизителни координати – X:4613309.572, Y:8481991.067 и попада в подземно водно тяло с код BG1G00000K2038 – Пукнатинни води в района на р. Ерма и р. Искър. Очакваното ползвано водно количество ще бъде около 8-9 м³/денонощие. Битово-фекалните отпадъчни води ще се заустват в пет изгребни ями. Имотът ще се захранва с електроенергия от електропреносната мрежа. Достъпът до имота е от съществуващ полски път собственост на община Божурище, а съгласно приложения ПУП за достъп до отделните УПИ е предвидено изграждане на тупик.

б) взаимовръзка и кумулиране с други съществуващи и/или одобрени инвестиционни предложения;

Инвестиционното предложение няма връзка с други одобрени или съществуващи инвестиционни предложения.

в) използване на природни ресурси по време на строителството и експлоатацията на земните недра, почвите, водите и на биологичното разнообразие;

Водоснабдяването на обектите ще се осъществява от собствен водоизточник с дълбочина до 9 м.

г) генериране на отпадъци - видове, количества и начин на третиране, и отпадъчни води;

При строителството и експлоатацията на обекта се очаква да се образуват следните видове отпадъци:

•          Строителни отпадъци, генерирани по време на изграждането му – код 170904; земни маси – от изкопни работи – код 170504; Те ще бъдат в незначителни количества, тъй като на терена, формиращ площадката на инвестиционното предложение няма изградени дълготрайни материални активи, които да се събарят. Начин на третиране – ще се съхраняват временно на обекта и ще се изнасят периодично на депо за строителни отпадъци, посочено от община Божурище. При откриване на строителната площадка ще има сключен договор с фирма имаща документ съгласно чл. 35 от ЗУО за тяхното извозване или получен собствен лиценз по реда на същия закон.

•          По време на експлоатацията на обектите ще се образуват – код 150101 – хартиени и картонени опаковки; код 150102 – пластмасови опаковки; код 150107 – стъклени опаковки; код 200108 – биоразградими отпадъци; код 200121 – флуоресцентни тръби и др. отпадъцисъдържащи живак; код 200136 – излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, различно от упоменатото в 200121, 200123, 200135.

Отпадъците ще се събират разделно, като битовите ще се изнасят на депо посочено от община Божурище. Останалите отпадъци ще се предават на лицензирани фирми.

д) замърсяване и вредно въздействие; дискомфорт на околната среда;

Реализацията на инвестиционното предложени не е свързана със замърсяване и вредно въздействие върху околната среда.

е) риск от големи аварии и/или бедствия, които са свързани с инвестиционното предложение;

няма

ж) рисковете за човешкото здраве поради неблагоприятно въздействие върху факторите на жизнената среда по смисъла на § 1, т. 12 от допълнителните разпоредби на Закона за здравето.

При реализацията на инвестиционното предложение не се генерират йонизиращи и нейонизиращи лъчения, както и отделяне на химични и биологични замърсители в околната среда.

2. Местоположение на площадката, включително необходима площ за временни дейности по време на строителството.

поземлен имот с идентификатор 77246.167.42, местност „Гъзелев дол“, с. Хераково, община Божурище

3. Описание на основните процеси (по проспектни данни), капацитет, включително на съоръженията, в които се очаква да са налични опасни вещества от приложение № 3 към ЗООС.

Предвиждаме изграждане на пет жилищни сгради и пет изгребни ями и собствен водоизточник с дълбочина до 9 м в поземлен имот с идентификатор 77246.167.42, местност „Гъзелев дол“, с. Хераково, община Божурище. Първоначалното ни намерение беше водоснабдяването на жилищните сгради да е от водопроводната мрежа на с Хераково, тъй като в близост до имота има такава, но се оказа че тя не е стопанисвана от ВиК София, съгласно приложеното актуално становище с изх. №ТО-01-479/21.04.2021 г. Поради тази причина водоснабдяването на сградите ще бъде със собствен водоизточник с дълбочина до 9 м. Предвиденият за изграждане собствен водоизточник ще представлява тръбен кладенец за водовземане от подземни води, чрез помпа, като конструкцията на кладенеца ще бъде сондажен отвор с Ø500 мм и дълбочина до 9 м., спускане на кондукторна метална колона Ø400 мм и задтръбна циментация. Сондажа е с приблизителни координати – X:4613309.572, Y:8481991.067 и попада в подземно водно тяло с код BG1G00000K2038 – Пукнатинни води в района на р. Ерма и р. Искър. Очакваното ползвано водно количество ще бъде около 8-9 м³/денонощие. Битово-фекалните отпадъчни води ще се заустват в пет изгребни ями. Имотът ще се захранва с електроенергия от електропреносната мрежа. Достъпът до имота е от съществуващ полски път собственост на община Божурище, а съгласно приложения ПУП за достъп до отделните УПИ е предвидено изграждане на тупик.

4. Схема на нова или промяна на съществуваща пътна инфраструктура.

Не се налага изграждането на нова или промяна на съществуваща пътна инфраструктура. Имотът граничи от юг с полски път, собственост на община Божурище.

5. Програма за дейностите, включително за строителство, експлоатация и фазите на закриване, възстановяване и последващо използване.

Планирано е изграждането на обектите да започне след получаване на разрешение за строеж.

6. Предлагани методи за строителство.

Изграждането на обектите ще стане с готови бетонови смеси, които ще се доставят на имота. Всички материали, които ще се използват по време на строителството ще са сертифицирани съгласно законодателството.

7. Доказване на необходимостта от инвестиционното предложение.

Реализацията на обектите представлява по-добра алтернатива за развитие на социално-икономическите условия в района.

8. План, карти и снимки, показващи границите на инвестиционното предложение, даващи информация за физическите, природните и антропогенните характеристики, както и за разположените в близост елементи от Националната екологична мрежа и най-близко разположените обекти, подлежащи на здравна защита, и отстоянията до тях.

Имотът, в който ще се реализира инвестиционното намерение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитените зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие – защитени зони от мрежата на „Натура 2000“. Най-близо разположената защитена зона е: BG0002101 „Мещица” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-809/06.11.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 108/2008 г.).

9. Съществуващо земеползване по границите на площадката или трасето на инвестиционното предложение.

Инвестиционното предложение ще се реализира в в поземлен имот с идентификатор 77246.167.42, местност „Гъзелев дол“, с. Хераково, община Божурище.

10. Чувствителни територии, в т.ч. чувствителни зони, уязвими зони, защитени зони, санитарно-охранителни зони около водоизточниците и съоръженията за питейно-битово водоснабдяване и около водоизточниците на минерални води, използвани за лечебни, профилактични, питейни и хигиенни нужди и др.; Национална екологична мрежа.

Инвестиционното предложение ще се реализира в в поземлен имот с идентификатор 77246.167.42, местност „Гъзелев дол“, с. Хераково, община Божурище. Имотът не попада в планински и гористи местности, водни течения, повърхностни водни обекти, защитени територии и паметници на културата.

11. Други дейности, свързани с инвестиционното предложение (например добив на строителни материали, нов водопровод, добив или пренасяне на енергия, жилищно строителство).

Не се предвиждат

12. Необходимост от други разрешителни, свързани с инвестиционното предложение.

За реализиране на инвестиционното предложение е необходимо издаване на разрешение за строеж и разрешение за водовземане от Басейнова дирекция Дунавски район.

III. Местоположение на инвестиционното предложение, което може да окаже отрицателно въздействие върху нестабилните екологични характеристики на географските райони, поради което тези характеристики трябва да се вземат под внимание, и по-конкретно:

1. съществуващо и одобрено земеползване;

поземлен имот с идентификатор 77246.167.42, местност „Гъзелев дол“, с. Хераково, община Божурище с трайно предназначение на територията – земеделска и начин на трайно ползване – нива.

2. мочурища, крайречни области, речни устия;

не се засягат

3. крайбрежни зони и морска околна среда;

не се засягат

4. планински и горски райони;

не се засягат

5. защитени със закон територии;

не се засягат

6. засегнати елементи от Националната екологична мрежа;

Имотът, в който ще се реализира инвестиционното намерение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитените зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие – защитени зони от мрежата на „Натура 2000“. Най-близо разположената защитена зона е: BG0002101 „Мещица” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-809/06.11.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 108/2008 г.).

7. ландшафт и обекти с историческа, културна или археологическа стойност;

Не се засягат

8. територии и/или зони и обекти със специфичен санитарен статут или подлежащи на здравна защита.

Не се засягат

IV. Тип и характеристики на потенциалното въздействие върху околната среда, като се вземат предвид вероятните значителни последици за околната среда вследствие на реализацията на инвестиционното предложение:

1. Въздействие върху населението и човешкото здраве, материалните активи, културното наследство, въздуха, водата, почвата, земните недра, ландшафта, климата, биологичното разнообразие и неговите елементи и защитените територии.

Въздействие не се очаква и не се засягат културно-историческо наследство.

2. Въздействие върху елементи от Националната екологична мрежа, включително на разположените в близост до инвестиционното предложение.

Имотът, в който ще се реализира инвестиционното намерение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитените зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие – защитени зони от мрежата на „Натура 2000“. Най-близо разположената защитена зона е: BG0002101 „Мещица” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-809/06.11.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 108/2008 г.).

3. Очакваните последици, произтичащи от уязвимостта на инвестиционното предложение от риск от големи аварии и/или бедствия.

Не се очакват

4. Вид и естество на въздействието (пряко, непряко, вторично, кумулативно, краткотрайно, средно- и дълготрайно, постоянно и временно, положително и отрицателно).

Не се очаква

5. Степен и пространствен обхват на въздействието - географски район; засегнато население; населени места (наименование, вид - град, село, курортно селище, брой на населението, което е вероятно да бъде засегнато, и др.).

Не се очаква въздействие

6. Вероятност, интензивност, комплексност на въздействието.

Не се очаква въздействие

7. Очакваното настъпване, продължителността, честотата и обратимостта на въздействието.

Не се очаква въздействие

8. Комбинирането с въздействия на други съществуващи и/или одобрени инвестиционни предложения.

Предвид характера на дейностите, които ще се извършват, избраното местоположение на обекта и липсата на други сходни обекти в близост, не се очаква кумулиране с други съществуващи или одобрени инвестиционни предложения

9. Възможността за ефективно намаляване на въздействията.

Не се очаква въздействие

10. Трансграничен характер на въздействието.

Предвид характера и местоположението на инвестиционното предложение не се очаква трансгранично въздействие.

11. Мерки, които е необходимо да се включат в инвестиционното предложение, свързани с избягване, предотвратяване, намаляване или компенсиране на предполагаемите значителни отрицателни въздействия върху околната среда и човешкото здраве.

Единствените мерки , които е необходимо да бъдат предприети са свързани с прилагане на подходяща организация по събиране и предаване на отпадъците, генериращи се от жилищните сгради.

V. Обществен интерес към инвестиционното предложение.

В 14-дневен срок от датата на обявяване 13.05.2021 г., заинтересованите могат да направят своите становища и/или възражения на следния адрес: гр. София, ж.к. „Хиподрума“, бл.142, вх.3, ет.2, ап.53.

*Платена публикация