Олимпийските игри в Токио се отлагат, БОК приветства решението

1395 преглеждания

"Това е единственият правилен ход в условията на разразилата се пандемия"

Българският олимпийски комитет (БОК) приветства отлагането на олимпийските игри в Токио. Решението беше взето по-рано след конферентен разговор между министър-председателя на Япония Шиндзо Абе и президента на Mеждународния олимпийски комитет Томас Бах, като причината е пандемията от коронавирус. Параолимпийските игри също няма да се състоят това лято.

“Предложих отлагането на Олимпиадата в Токио с година и президентът на МОК Томас Бах одобри това на 100%”, каза премиерът на Япония пред журналисти. Решението ще бъде огромен удар по амбициите на японската столица, която бе засипана с похвали по отношение на организацията си. Всички спортни съоръжения за Олимпиадата бяха завършени, а интересът към форума беше голям. Олимпийските игри се провеждат неизменно на всеки четири години от 1948-а насам, но сега стават жертва на вируса, убил хиляди хора и блокирал световния спорт, съобщава Nova.bg.

„Още не сме взели решение дали да връщаме пари за закупените билети. Но търсим начини за закупилите и доброволците. Няма съмнение, че същите спортни събития ще се проведат. Но може да има трудности, защото датите ще бъдат различни“, каза Тоширо Муто.

"При настоящите обстоятелства, въз основа на информацията от Световната здравна организация и с оглед на най-важното - запазване здравето на всички участници, това е единственият правилен ход в условията на разразилата се пандемия", се казва в изявлението на Българския олимпийски комитет, пише dnevnik.bg.

"БОК е убеден, че по този начин ще се гарантират принципите на равен старт и равнопоставеност в квалификациите и в състезателната подготовка, които бяха сериозно застрашени поради бързото разпространение на вируса и мерките в борбата с него", продължават от комитета.

От организацията изразяват увереност, че решението ще даде възможност на българските спортисти да се подготвят спокойно и максимално добре за най-важния световен спортен форум. Доскоро в организацията имаха притеснения за това как спортистите ще тренират в условия на много ограничения.

"Заставаме зад посланието, че олимпийските игри в Токио могат да бъдат маяк на надежда за света през тези смутни времена и че олимпийският огън може да се превърне в светлината в края на тунела, в който светът се намира в момента", завършват от БОК.

Mеждународния олимпийски комитет бе под огромен натиск в последните дни да отложи Игрите, насрочени за периода 24 юли-9 август, като 1.7 млрд. души са по домовете си в опит да спрат разпространението на COVID-19. Подготовката на атлетите за Олимпиадата бе нарушена, като много от тях изразиха опасения, че се излагат на риск и не могат да тренират пълноценно за събитието. Заради заразата редица олимпийски квалификации бяха отложени, а международните пътувания – ограничени.

След като последователно Канада и Австралия обявиха, че няма да изпращат свои отбори, а Американският олимпийски комитет и Световната лекоатлетическа федерация се присъединиха към тях с призиви за отлагане, съдбата на Игрите в Токио бе предрешена. Столицата на Япония похарчи около 12.6 млрд. долара за организацията на Олимпиадата, сочи последният бюджет. Според експертите отлагането на форума ще коства на страната 6 млрд. долара в краткосрочен план. Освен това, то ще бъде и сериозен удар за спонсори и големи телевизионни компании, които разчитат на събитието за солидни приходи.

Това не е първият път, в който Токио е лишен от провеждане на Игрите в насрочените дати. Япония трябваше да бъде първата азиатска страна домакин на Игрите през 1940 г., но се оттегли под международен натиск заради войната си с Китай.

Държавата отпуска 4 милиарда и 500 млн. лв. за спасяване на икономиката
Допълнителни права на лицата, регламентирани в Закон за извънредното положение
ТЕЛК ще могат да вземат решение само по документи, без преглед на място
Домашни животни могат да бъдат водени на ветеринар и разхождани в парка
Забранява се на лица под 60-годишна възраст да посещават
Министър Вълчев: „Няма да има нулева учебна година“
България забрани влизането на граждани, пристигащи...

снимка: pixabay

Информация за коронавирус COVID-19 за граждани:

Актуализирани въпроси и отговори относно новия коронавирус

Подготовка на работното ви място за COVID-19

Препоръки за лица, пътуващи до области и държави с регистрирани случаи на COVID-19

Как да предпазим себе си и околните

Временни насоки за почистване в обекти в контакт с COVID-19, различни от лечебни заведения

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на Министерството на Здравеопазването: 02 807 87 57

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук