Остават броени дни за подаване на номинации за „Най-изявените млади личности на България“ 2016

1529 преглеждания

Остават броени дни до крайния срок за подаване на номинации за „Най-изявените млади личностти на България“ за 2016 г. Номинираните трябва да са български граждани на възраст между 18 и 40 години и да са постигнали успехи в областта на бизнеса и предприемачеството или политиката и правото, академичната сфера, културата, в защитата на околната среда и доброволчеството или други обществено значими полета.

Победителите, които са избрани, представляват височините на напредъка в многобройни човешки начинания. Много от тях са постигнали изключително високи постижения. Всички са продължили да служат на човечеството в голямо разнообразие от начини.

За втора поредна година в България се провежда конкурсът на международната организация Junior Chamber International (JCI) „Най-изявени млади личности” (The Outstanding Young Persons – TOYP). Това е програма, отличаваща млади хора, които изпъкват в избрани области и са пример за подражание на следващите поколения. Програмата се опитва да подчертае и да предостави национално признание на тези постижения и да допринесе за даването на добри примери и стимул за младите хора в България, да пренасочат своята енергия в правилната посока и да създадат положителна промяна в обществото.

Сред носителите на отличието "Най-изявена млада личност" от близкото минало са Елвис Пресли, Орсън Уелс, Хенри Кисинджър, Джон Кенеди и пр.

 

В България проектът води своето начало през 2015 г., когато за първи път са отличени Десетте най-изявени млади личности на България. Отличените са номинирани за световния формат, на който един от тях – София Калинова – е призната и за една от Десетте най-изявени млади личности на света за 2015 г. Tя е активист за правата на хората с увреден слух и глухите у нас и допринася за възможността на глухи ученици да учат чужди езици в българските училища. София получава своята награда на официална церемония през месец ноември 2015 г. в Каназава, Япония. 

 

Млади мъже и жени на възраст между 18 и 40 години, които трябва да са български граждани могат да бъдат номинирани от 26 януари до 25 март в една от следните десет категории:

·         Бизнес, Икономика и/или Предприемачество

·         Академично лидерство и/или постижение

·         Морално лидерство и/или Защита на околната среда

·         Хуманитарно и/или Доброволческо лидерство

·         Личностно развитие и/или постижение

·         Политически, Правни и/или Държавни въпроси

·         Културно постижение

·         Принос към децата, Световния мир и/или Човешките права

·         Наука и/или Технологично развитие

·         Иновация в медицината

 

Победителите ще бъдат номинирани за международното състезание, чийто финал ще се проведе по време на Световния конгрес на JCI, който ще се проведе в Квебек, Канада между 30 октовмри и 4 ноември 2016 г. и  ще бъдат избрани от жури, съставено от изтъкнати личности:

Цветелина Тенева - Съосновател на Бизнес Института

Невена Мирчева - Главен редактор на сп. Икономика

Саша Безуханова - Основател на MoveBG

Aнна-Мари Виламовска - Секретар на Президента на Република България за иновационна и здравна политика

Асен Василев - Министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков

Георги Тошев - Журналист и телевизионен водещ

Георги Генчев - Ръководител на НПО портала

Йордан Йовчев - Гимнастик

Йордан Недев - Директор на Дирекция "Финанси и администрация" в "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД

Ивайло Христов - Основател на Komfo

Крис Георгиев - Основател на Imagga

Пламен Русев - Основател на WebIt

Марина Стефанова - Изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

Десислава Василева - Създател на регионалната онлайн медия Espressonews.bg и управляващ директор на Айдия Пи Ар енд Адвъртайзинг

 

Отличените десетима млади българи ще бъдат наградени през месец май, като Алекс Раева и Мария Игнатова ще са водещи на самата церемония.

 

Правилата за участие може да намерите тук:

http://toyp.jci.bg/jci-toyp-2016/rules/

 

За да номинирате:

http://toyp.jci.bg/nominate/