От 2 февруари стопаните кандидатстват по de minimis за изхранване на животни

737 преглеждания

Земеделските производители заявяват помощ за зимни пръскания от 8 февруари

От 2 до 15 февруари 2021 г. се отваря прием по de minimis за стопаните, отглеждащи крави, юници, биволи, овце-майки и кози-майки. Бюджетът по схемата е 22 262 000 лв. Крайният срок за изплащане на помощта е 1 март.

На подпомагане подлежат стопани с допустими за подпомагане животни по схемите за обвързано подпомагане за животни или по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за Кампания 2020. Животновъдите се подпомагат за допустимия брой животни, след проверка за реализация по схемите за обвързано подпомагане за животни или (ПНДЖ3) за Кампания 2020.

Ставките за подпомагане са:

- до 40 лв. до 50-то животно, вкл. и до 20 лв. от 51-то животно за млечни крави под селекционен контрол;

- до 40 лв. до 50-то животно, вкл. и до 20 лв. от 51-то животно за млечни крави;

- до 20 лв. за млечни крави в планински райони;

- до 50 лв. до 50-то животно, вкл. и до 20 лв. от 51-то животно за месодайни крави и/или юници;

- до 50 лв. до 50-то животно, вкл. и до 20 лв. от 51-то животно за месодайни крави под селекционен контрол;

- до 40 лв. до 50-то животно, вкл. и до 20 лв. от 51-то животно за биволи;

- до 15 лв. до 200-то животно, вкл. и до 10 лв. от 201-то животно за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол;

- до 10 лв. за овце майки и/или кози майки в планински райони;

- до 10 лв. за овце майки и/или кози майки, за животните по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството.

Таванът за получаване на подпомагането е до 25 000 евро за три последователни данъчни години. Указанията по схемата са публикувани на сайта на ДФЗ.

От 8 февруари 2021 г. ДФ „Земеделие“ приема заявления по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”. Приемът ще продължи до 5 март 2021 г.

Ще се приемат документи за закупуване на продукти за растителна защита, за контрол на вредители при трайни овощни насаждения, ягоди, малини и маслодайна роза, през зимния сезон, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките.

Срокът за отчитане на дейностите е до 14 май 2021 г., а до 30 юни ще бъдат изплатени средствата.

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс от 6 млн. лв. по схемата за зимните пръскания за 2021 г.

Припомняме, че помощта се предоставя на два етапа. Първият е през пролетта. Той обхваща периода от преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки. При него стопани получават до 270 лв. на хектар с ДДС за закупени с разходооправдателни документи препарати за борба с вредителите. Средствата, които се предоставят за втория етап, следва да покрият част от разходите на овощарите и градинарите, направени за растително-защитни продукти, които се използват през есента, в периода на масов листопад и гниене на листата. При този етап финансовата подкрепа е до 100 лв. на хектар с ДДС.

Средствата се изплащат само за продукти за растителна защита, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита, на основание чл.91, ал.1 от Закона за защита на растенията и са вписани в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита, на основание чл.6, ал.1 от Закона за защита на растенията.

Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения (семкови и костилкови овощни видове, ягоди, малини и маслодайна роза).

Указания по схемата са публикувани на сайта на ДФЗ.

Източник: ДФ „Земеделие“, Снимка: pixabay.com