Патронажната грижа ще продължи и през следващата година

576 преглеждания

С помощта на услугата близо 43 000 възрастни и хора под карантина получават доставки на храна и лекарства в домовете с

Патронажната грижа, с помощта на която близо 43 000 възрастни и хора под карантина получават доставки на храна и лекарства в домовете си, ще продължи и през следващата година. Новата възможност за общините е по програмата „Патронажна грижа+“ по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ с допълнителен ресурс от 85 млн. лв., осигурени от механизма на Европейската комисия REACT EU.

Екипите на патронажa ще продължат да правят доставки до домовете на нуждаещите се, като храната и лекарствата се закупуват с техни средства. Освен това служителите могат да извършват някои неотложни административни услуги или да плащат битови сметки вместо тях. Ако в дома на възрастен човек се счупи чешмата или изгори крушка и той не може да я смени сам, екипите могат да закупят необходимите консумативи и да ги подменят. Помощ може да се окаже и на хората, които не могат да почистят снега пред къщите си сами. Сред служителите на патронажа има и медицински лица, които могат да мерят кръвното или да проследяват графика за лекарствата на потребителите. Ако включените в услугата имат нужда от психологическа подкрепа или консултиране, такива също ще им бъдат осигурени.

Като част от операция „Патронажна грижа+“ общините ще могат да подпомагат социалните си услуги с допълнително финансиране за обезпечаване сигурността и здравословната среда за потребителите и социалните работници. Ще се финансират дейности като осигуряване на лични предпазни средства, дезинфекция на сградите на услугите, тестване на персонала и потребителите, преустройство на помещения за разделяне или изолиране на заразени потребители, осигуряване на компютри, таблети, телефони и др., както и допълнително заплащане на персонала за извънреден труд.

Източник: Министерство на труда и социалната политика, снимка: pixabay

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук