По вариант I работиха зрелостниците на втория ДЗИ

1589 преглеждания

Седмокласниците писаха по вариант II на НВО по математика

По вариант I работиха зрелостниците на втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор, който се проведе днес. Изтегли го репортерът на Нова телевизия Мария Димитрова. Дванадесетокласниците имаха на разположение четири астрономически часа, а тези със специални образователни потребности – шест часа.

Те предварително можеха да избират да се явят на един от общо 13 учебни предмета. Най-много ученици участваха в изпита по биология – 13 820. Английски език избраха  13 744, а география и икономика – 6904. Над 10 000 зрелостници предпочетоха вместо втора матура в дипломата им да бъде вписана средната оценка от държавните изпити за придобиване на професионална квалификация.

Точно в 10 ч. започна и националното външно оценяване по математика за учениците в седми клас. Те писаха по вариант II, който беше изтеглен от репортера на БНР Александра Михайлова. Изпитът се състоя от 2 модула. Първият беше с 20 задачи със затворен и със свободен отговор. Продължителността му бе 60 мин., а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Във втория модул седмокласниците трябваше да решат 4 задачи - 2 с кратък числов, символен или словесен отговор и 2 с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул бе 90 мин., а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки, информират от Министерството на образованието и науката.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова пожела успех и на зрелостниците, и на седмокласниците. Според нея ключът към успеха на изпитите са спокойствието и натрупаните знания.

EspressoNews