Седмокласниците се явяват на НВО по математика

1169 преглеждания

Изпитът е вторият задължителен за кандидат-гимназистите

Седмокласниците у нас се явяват на национално външно оценяване (НВО) по математика. Изпитът започна в 9:00 ч., а резултатите от него ще бъдат включени в образуването на бала за кандидатстване в профилираните и професионални гимназии.

Вариант I, по който ще пишат учениците, беше изтеглен в 8:00 часа тази сутрин в МОН, в присъствието на журналисти.  Кандидат-гимназистите ще имат 150 минути да решат задачите.

До 8:45 ч. те бяха заели местата си в класните стаи на училищата, в които ще държат изпита. Учениците бяха допускани с документ за самоличност и служебна бележка с входящ номер.

В следобедните часове днес от Министерстовото на образованието и науката ще публикуват теста и верните отговори/решения на задачите.

Математиката е вторият задължителен изпит за близо 61 000 седмокласници. Те се явиха на препитване по Български език и литература в понеделник. За първи път тази година т.нар. „малки матури“ ще бъдат проверявани изцяло по електронен път, което се очаква да съкрати времето за проверка и резултатите от изпитната сесия да бъдат обявени до 27 юни, каквато е и министерската заповед.

В петък е изпитът по чужд език, на който учениците се явяват по желание.

EspressoNews