Поздрав по повод Деня на народните будители от Росица Иванова, областен управител на Софийска област

2656 преглеждания

По повод Деня на народните будители, областният управител на Софийска област г-жа  Росица Иванова отправи официален поздрав към всички дейци на образаванието и културата, представители на медии, духовни водачи от Софийска област чрез сайта на областната администрация. EspressoNews публикува цялото поздравление на г-жа Иванова:

 

Уважаеми госпожи и господа – дейци на образаванието и културата, представители на медиите, духовни водачи от Софийска област,

Моля позволете ми да отправя към Вас своите най-сърдечни поздравления по повод

Денят на народните будители – 1 ноември!

     Днешният общобългарски празник, в който се прекланяме пред историческата памет и национално самочувствие, отстоявани непреклонно от предците ни, е светъл ден, в който отдаваме заслужена почит на знайните и незнайни просветители, книжовници, борци за свободата и вярата на българите, съхранили ни като народ през вековете.

     С делата си, стотиците Будители на България успяват да вдъхват на народа ни вяра и сили, да опазят възрожденските идеали и национални ценности, да съхранят жив спомена за славната ни история, да възвеличаят духовността, с които ние българите отново и отново успяваме да преодолеем трудностите, с които неведнъж ни е срещало колелото на историята.

     Но какви по-силни думи можем да напишем от бележитите ни майстори на перото? Какви по-достойни каузи, ценности и идеали можем да провъзгласим от тези на нашите възрожденци и революционери?

     Можем обаче да изпълним изконния си дълг – да обърнем поглед към вековната ни история и да прозрем символиката, която днешният празник носи, че осъзнатите уроци от миналото са нашият светъл път към бъдещето!

     Нека се преклоним и пред съвременните будители на България – учителите, носещи най-достойно призванието да „будят“, а и всички онези „съвременни будители“, вдъхновяващи ни с духовни и национални ценности, даряващи ни със слово, книжовност и култура, учещи ни да бъдем напредничави, стремейки се към развитие, просперитет и единение.

     Нека не забравяме, нека вземем поука и продължим да надграждаме духовното богатство на нацията, защото само, когато достойно пазим и предаваме в историческото си и национално самосъзнание непреходното наследство на Народните будители, ние сме изпълнили моралния си дълг!

Честит празник!

РОСИЦА ИВАНОВА

Областен управител на Софийска област

гр. София, 1 ноември 2016 г.