Разговорите по GSM в страните от Европейския съюз (ЕС) поевтиняват от 15 юни

1606 преглеждания

Разговорите по GSM в страните от Европейския съюз (ЕС) поевтиняват от 15 юни. От тази дата се въвежда изискването мобилните оператори да таксуват ползването на услугите извън страната, в която са регистрирани, по цени като за вътрешния пазар.

Директивата важи само за 28-те страни от Съюза.

За останалите зони се прилагат тарифите на всеки телеком. Страните в зона ЕС са всички от Европейския съюз, както и Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и някои отвъдморски територии на Франция. 

Това обаче не означава, че евтините тарифи ще важат незабавно и за всички, тъй като има твърде много допълнителни условия. Те могат да бъдат различни за всеки абонат в зависимост от договора и тарифния план, който има.

Така, ако в абонаментния си план той има неограничен брой минути за разговори с всички национални мрежи, ще може да се обажда на всеки номер от мрежа на оператор в зона ЕС без ограничения.

Ако пък има ограничен брой минути, ще може да ги ползва, но когато свършат, операторът ще го таксува за всяка допълнителна минута разговор. Затова от мобилните оператори съветват всеки клиент, ако има въпроси, да потърси разяснения конкретно за своя абонаментен план.

Роумингът всъщност не отпада, а се премахват таксите, които вдигат сметката за разговори в чужбина.

Новият регламент бе обявен преди месеци и всеки от трите големи мобилни оператора се подготвяше и информираше абонатите си за промените. Те се състоят основно в нови текстове в общите условия към всеки договор, които се променят, така че да отговорят на европейския регламент.

Експертите обясняват, че роумингът не отпада, а ще се таксува така, че да бъде по-евтино и удобно за потребителите, докато пътуват. Докато пътувате в зона ЕС, ще можете да ползвате мобилния си телефон и включеното в абонаментния план като в България.

Тези условия важат и за клиенти на договор, и за хората с предплатена карта. Входящите обаждания и съобщения няма да се таксуват, реално те ще са безплатни.

Важно за потребителите е, че новите европейски правила категорично не налагат преподписване на текущия или подписване на нов договор. Не е нужно и да се сменя абонаментният план, за да се възползваме от новите условия за роуминг.

Промяната на цените се въвежда автоматично и не се налага потребителите да правят нищо.

Затова от Комисията за защита на потребителите предупредиха, че всеки трябва да прецени внимателно, дори и да му отправят нова оферта, дали тя ще е изгодна.

Ето и някои примери. Ако в плана има национални минути, в роуминг може да използвате всичките. Ако имате в абонаментния си план неограничен брой минути за разговори с всички национални мрежи, ще можете да се обаждате на всеки номер от мрежа на оператор в Зона ЕС без ограничения.

Ако имате ограничен брой минути, също ще можете да ги ползвате, а когато свършат, операторът ще ви таксува за всяка допълнителна минута разговор така, както би ви таксувал по абонаментния ви план и в България.

Ако имате само минути в мрежата на един оператор и не сте в България, разговорите ще се таксуват като разговори към други национални мрежи - пак според тарифата в абонаментния план в България. По същия начин се таксуват и есемесите.

Ако имате включени национални есемеси в плана, можете да ги ползвате без ограничения към всички номера от мрежите в Зона ЕС.

Трябва обаче да се има предвид, че регламентът предвижда освен поевтиняване на услугата и защита за самите мобилни оператори от злоупотреби.

Така например в новите общи условия на "Мтел", публикувани на сайта на телекома, е записано, че ще следи дали преобладаващото потребление в мрежата е на територията на България.

Операторът ще анализира периода от последните 4 месеца и дали 50% от обема на това потребление е у нас. Ако има съмнение за това, че разговорите са предимно извън България в роуминг в зоната на ЕС, операторът има право да прилага надценки. За това обаче абонатът ще бъде предупреден изрично със съобщение.

Тези правила се прилагат, защото в противен случай ще има възможност чужди клиенти да се възползват от по-ниски цени в дадена държава, а да говорят в страна, където пазарът е определил по-високи.

Целта на новата регулация е роумингът да е по-евтин само при кратковременни пътувания.

При мобилния интернет ситуацията е по-различна. Ако в плана ви има включени национални мегабайти (МБ), ще може да ги ползвате и докато пътувате в Зона ЕС, но са възможни ограничения.

От "Теленор" например обясниха, че ще ви предоставят определено количество МВ или ще можете да ползвате всички текущо включени МВ в роуминг без допълнително заплащане. Ако се превиши този обем, "Теленор" ще таксува по 1,7 ст. с ДДС всеки допълнителен МВ. Но ще уведоми, когато са достигнати 80% от МВ за роуминг, както и когато ги изчерпите напълно.

Още през април "Виваком" пък излезе с планове, в които всички включени национални минути важат и за разговори със страните в ЕС. Може да се изберат девет плана на цени от 9,99 до 49,99 лева на месец. Телекомът стартира и първия по рода си план с неограничени MB на максимална скорост в България, без разделение към различни сайтове и приложения - Smart U. Той предлага и неограничени минути отново за ползване в страната и в целия Европейски съюз.

Всички тарифни планове от новата линия имат включени неограничени минути за разговори в мрежата на "Виваком", като част от тях имат и безплатни минути към фиксирани и мобилни мрежи в ЕС. Плановете осигуряват и до 7500 MB за безплатно сърфиране в роуминг в ЕС. Smart тарифите имат достъп до 4G мрежата без значение от месечната такса и без да е необходимо потребителите да плащат допълнително за това.

Операторите предлагат сключване на договори от разстояние - с SMS или обаждане. Така може да се съгласите и да приемете новите условия, но по Закона за защита на потребителите договорът не може да влезе в сила без подпис.

Затова, дори и да решите да видите новия проектодоговор, помислете и се посъветвайте, преди да вземете решение. Все пак договорът от разстояние се подписва чрез куриер, но може и да бъде развален до 14 дни.

В случай че подпишете в офис на оператора, имате 7 дни, освен ако в документа не е записано изрично нещо друго.

Източник: в. Сега