Рецепта за домашен козунак

4224 преглеждания

Подготовката за Великден вече започна. Но едно нещо сякаш плаши повечето хора, а именно – козунака. Екипът на Espresso News ви е подготвил една страхотна рецепта за домашен козунак, така че се въоръжете с търпение и запретнете ръкави!

Преди да започнете направата на козунака не забравяйте, че продуктите трябва да са топли и помещението, в което ще замесвате козунака, също трябва да бъде затоплено.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

·         500-600 грама брашно (в зависимост от големината на яйцата; тестото трябва да е меко, но да не лепне);

·         3 яйца (като отделим единия белтък за намазване);

·         150 грама захар;

·         половин кубче (20 грама) прясна мая или 7 грама суха мая;

·         200 мл прясно мляко;

·         80 мл олио (може да се замени с краве масло или свинска мас);

·         2 пакетчета ванилия (може да се използва и 1 ч.л. ванилов екстракт или ванилова захар);

·         кората на един лимон.

ПРИГОТВЯНЕ:

Към малко от затопленото прясно мляко добавете 1 лъжица захар и 2-3 лъжички брашно. Сложете маята и оставете на топло, докато шупне. Разтворете захарта в топлото мляко. Разбъркайте яйцата заедно с лимоновата кора и ванилията, добавете и половината олио. Пресейте брашното в дълбока купа, като си оставите малка част, която да добавяте при нужда. Оформете кладенче при брашното и добавете сместа с яйцата, ванилията, лимоновата кора и олиото, млякото с разтворената захар и маята. Като потапяте ръцете си в останалото олио, месете тестото 10-15 минути. По този начин то трябва да поеме цялата останала мазнина.

Оформете тестото на топка и го оставете да втаса, докато удвои обема си. Това зависи от топлината на помещението, но отнема приблизително 1 час.

Извадете тестото и го премесете, след това го оставете да втаса отново до удвояване на обема. След повторното втасване е време да добавите плънка по ваше желание. След като сте добавили плънката, оформете тестото. Начините за оформяне са много и можете да развихрите въображението си.

Преместете тестото в съда, в който ще го изпечете, като предварително сте го намазали с олио или масло. Оставете го за последен път да втаса. Третото втасване отнема по-малко време и не е необходимо козунака да е удвоил обема си, защото в началото на печенето бухването продължава.

След като втаса, намажете тестото с отделения белтък и поръсете със захар, предварително разтрита с мокри ръце, за да не загори. Изпечете козунака на 160-170 градуса за около час. Времетраенето зависи от дебелината, затова проверявайте с дървено шишче – ако излиза сухо, без полепнало тесто по него, значи вашето великденско изкушение е готово. Когато козунака придобие златист загар, но все още е суров отвътре, го покрийте с алуминиево фолио, за да не прегори.

След като изключите фурната, оставете козунака вътре за около 10 минути. Извадете и охладете върху решетка. Поздравления! Вашият великденски козунак е готов и можете да се насладите на невероятния му вкус.

Екипът на Espresso News ви пожелава весели празници, изпълнени с кулинарни изкушения и положителни емоции!

 

Елица Борисова, ученичка в 10 клас в ПГ „Велизар Пеев“ град Своге, участник в "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".