Ромите честват Василица

1426 преглеждания

С Банго Васил идва и Новата година

 Ромите у нас празнуват днес своята Нова година. Василица е най-големият празник за етноса. Познат е още като Банго Васил, Банго Василий, Банго Васили.

По традиция честването трае 3 дни – от 13 до 15 януари, като кулминацията в отбелязването е именно днешният – 14 януари. По това кой първи прекрачи прага на къщата днес, ромите гадаят и каква ще бъде годината им.

Предходната вечер пък ромите изпълняват ритуалите, характерни за Бъдни вечер. Менюто на семейната трапеза включва птиче месо, приготвено с кисело зеле или ориз, баници, баклава, сарми. Меси се и питка. По-младите в домакинството почистват до блясък всичко в дома, а на трапезата искат прошка на по-възрастните. Домакинът на къщата разчупва питката със златната пара, която се предава от баща на първороден син. След този ритуал всички сядат на трапезата и започва веселието.

Посред нощ идва и Банго Васил, който е пътувал три дни, справяйки се с големи препятствия по пътя си. Въпреки че е уморен, той е щедър – дарява всекиго с добра дума, пожелава здраве, късмет и щастие, раздава подаръци на децата. На следващата сутрин децата сурвакат за здраве и благополучие съседите.

Освен като ромската Нова година, Василица е честван у нас и като ден на ромската култура.

EspressoNews