Топ 5 съвета за успешно спазване на хранителен режим

463 преглеждания

Започни с малки, премерени стъпки

Много хора подхождат към новия си режим, програма (или каквато и да е друга промяна в живота си) с високи, нереалистични очаквания за пълна промяна в рамките на няколко седмици. Но този подход води само до бързо и горчиво разочарование - когато осъзнаят, че промяната в ежедневието, в навиците, във физиката ни изисква време! И когато не си подготвен психически за това, тя изглежда много по-трудна и изтощителна цел.

Ето защо, не е нужно да се отказваш от всичко познато и да пренареждаш напълно живота си от днес за утре, за да постигнеш по-бързи резултати. Малките, постепенно натрупващи се промени, към които можеш да се придържаш комфортно и без стрес, обикновено са по-успешният подход за промяна. А този подход работи добре и при спазване на хранителен режим.

В тази статия споделяме с теб 5 съвета, които ще ти помогнат да подходиш към новият си хранителен режим с правилната нагласа. За да знаеш какво да очакваш от него и да си подсигуриш успех в постигането на целта.

1. Започни с малки, премерени стъпки. Започни промяната си с две-три по-малки цели, към които смяташ, че трябва да се стремиш, и се опитай да се придържаш към тях в продължение на две до три седмици, с намерението да ги превърнеш в навик.

Пример за такава малка, първоначална цел при преминаването към по-здравословно хранене, е ограничението на сладките напитки и храни, които внасят доста празни калории в менюто ни. През първите няколко седмици от промяната си можеш да започнеш постепенно да ограничаваш приема на безалкохолни, сладкиши, алкохол и др. и да заместваш калориите от тях с такива от по-питателна храна.

Ако успешно се справяш с тези малки цели, постепенно добави и нови към тях. А ако ти е трудно и нещата не потръгват, не се страхувай да започнеш отначало и да си поставиш други, които ще ти е по-лесно да спазваш. Няма значение откъде ще започнеш промяната в хранителните си навици, важното е да започнеш отнякъде.

2. Организирай се добре. Един от най-добрите начини да си подсигуриш дългосрочен и гарантиран успех в постигането на целите си (без значение от какво естество са те) – е да си изградиш система от рутинни задължения, която да следваш ежедневно.

Изграждането на план прави и спазването на хранителен режим по-лесно. Помага ти да преодолееш по-лесно непредвидени препятствия и да изградиш по-лесно полезните си навици. Когато имаш ясно разписан план за действие за няколко дни, седмици и дори месеца напред във времето – дребните инцидентни пречки, които възникват в ежедневието на всеки от нас понякога, трудно ще те изкарат от релси. Ще можеш да пренаредиш плана си около тях или просто да ги пренебрегнеш и да продължиш организирано напред към целта си, без да се оставяш да ти влияят негативно. Това прави преследването на всяка цел много по-организирано и лесно.

Колкото по-подробен и дългосрочен е графикът ти, толкова по-лесно ще ти бъде да се водиш по него и да избегнеш поддаване на хаоса, на който те подлага ежедневието.

3. Измервай храната си прецизно. Ако не измерваш нещо, не можеш да го контролираш. Още един факт, който важи за много аспекти от живота ни. Дори за неща, които не измерваме с цифри.

Но що се отнася до храненето, то всъщност може лесно да следи с цифри, в грамове и калории, които да те ориентират дали се храниш добре, недостатъчно или пък прекалено… Така че спри да гадаеш с какво се храниш и поеми контрол над порциите си. Дори и да не искаш да смяташ сам калориите си, можеш да заложиш на приложение за хранене, в което просто да въвеждаш храната си, а то да смята енергийния й състав вместо теб.

Ежедневното проследяване на приема на храна и напитки е най-добрият начин да се държиш отговорен пред себе си и да си сигурен, че работиш ефективно за постигане на целта си – без значение дали целиш отслабване, изграждане на мускулатура или просто поддържане на здравословно тегло.

4. Приготви се и за по-трудните дни. Въпреки че по-доброто хранене обикновено води до повишени нива на енергия, това не винаги може да е така в началото.

Ако дълго време не си се хранил пълноценно, метаболизмът ти вероятно е забавен и промяната може да повлияе значително на енергията и настроението ти в първите седмици от новият ти режим. Тялото ти се учи както да разчита на различно „гориво“ за енергията си, така и да го усвоява по-добре и да го използва ефективно. А това може да отнеме известен период на приспособяване, в който понякога ще се чувстваш по-отпаднал и ленив, а друг път – пълен с енергия и мотивация.

Не се поддавай на тези моментни състояния обаче. Остани верен на плана и целта си и гледай в по-дългосрочен план, за да избегнеш пренавиване или демотивация. Ако обаче енергийните ти нива не се подобрят и стабилизират след няколко седмици, това обикновено е знак, че тялото ти не получава това, от което се нуждае, за да функционира пълноценно. В този случай вече би било добре да преразгледаш подхода си и да се увериш, че се храниш пълноценно, макар и съобразно целта си. Или разхлаби ограниченията, или увеличи малко приема на калории.

5. Постоянството е най-важно. Истинската, трайна и положителна промяна е резултат предимно от търпение и постоянство, а не от перфекционизъм. Колкото по-често правиш нещо, толкова по-силно въздействие има то върху теб и твоя живот. Затова последователността е толкова ефективна, когато търсим промяна.

Не е нужно винаги да си перфектен в подхода си, ще има моменти на слабост, отклонения, затруднения. Но когато, въпреки тях, продължаваш да гледаш и да вървиш напред, с постоянство и увереност, че знаеш какво правиш – постигането на целта е само въпрос на време.

Източник и снимка: Страхил Иванов