Традиции и празници в гара Бов - интервю с Методи Младенов, част от кампанията "Добрият пример"

2032 преглеждания

Разговор с Методи Младенов - един успял млад човек, доктор, инженер, преподавател в Химикотехнологичен и металургичен университет и председател на Народно читалище "Светлина-1896", гара Бов.

Какво представляват за Вас празниците 1-ви и 3-ти март?

За мен 1-ви и 3-ти март са едни от най-истинските  български празници, заедно с 6-ти септември. Това са празници, съхранили духа на българщината. Наскоро бях в Армения, разказах им за 1-ви март, за тази наша традиция с  мартениците. Бяха страшно впечатлени. И на другите места съм ходил и разказвал за този празник,  хората остават впечатлени и с интерес разпитват за традициите ни.

Трети март от своя страна носи своя товар с почитането на  нашите прадеди, които не са се примирили, основен е бил стремежът им да бъдем свободен народ, свободомислещи хора. И поради тази причина за мен това са едни от най-българските празници.

Трети март само историческа дата ли е, повод за празнуване, гордост от самоопределянето ни като българи или е ден за равносметка? 

Мисля, че е всичко, което казахте. Не можем да определим, че е само едно от тях. Трети март е един от най-важните празници, тъй като ние се самоопределяме като българи и точно на тази дата чувствителността ни е най-изострена . Тя не е  само историческа дата, разбира се, носи в себе си много символи. Не може да се даде еднозначно определение.

И болната тема на нашето съвремие – за нас „робство” или „съжителство” са 500–те години без българска държава според Вас?

От гледна точка на съвременното общество, когато искаме да направим реверанс към нашите "съседи", някои допускат, че е „съжителство”, но за мен  онези години, вековете, прекарани в "съжителство" с тези хора, тогавашните българи не са имали възможността да се изявяват, да се самоопределят, били са потиснани. Вие сама знаете, че не сме имали право да постоим църква без разрешение, а ако се построи. тя трябва да не е по-висока от турчина с коня и т.н. Така че за мен това си е чисто робство, колкото и да се опитваме да правим реверанси не бива да се стига до такава степен. Това е мое лично мнение, разбира се, така че за мен, от погледа на онези години, си е робство.

Кога възникна инициативата с трибагреника?

Преди две години.

Кои са инициатори?

Освен Боян Новков и Юлиян Петков  се включиха и още много младежи от селото. Спомням си, че първата година се включиха в организацията на празника множество хора, даже тогава обявихме съвместно с нашето читалище една дарителска инициатива, в която се включиха над 40 човека - дариха пари, за да се закупи плата. В читалището се уши и знамето.  Първата година беше наистина нещо грандиозно, идеята обедини цялото село. 

Израз на какво е?

За мен лично е повод за гордост за това,че сме българи, че на този ден празнуваме. С поставянето на българското знаме ние гордо заявихме, че сме българи. Аз  се гордея с това и бих искал да го  покажа на света. И ето това е нашият начин - трибагреник, спуснат високо от скалите, показващ, че ние  тук - бовчани сме горди българи.

Интересно ли е все още? Защото дочуваме "Ех .. тези от Бов пак .."

Интересно е, първо за нас като жители, защото се чува за  Бов по новините в различните медии. Пише се за Бов. А това е популярност за самото селище. Ние се годеем, че сме от Бов! Но дали е интересно за всички, не мога да кажа. От една страна, е хубаво, че се повтаря нещо, създава се  традиция,  от друга, както всяко едно повторение се създава предпоставка за инерция и  си задаваме въпроса -  Не може ли нещо различно, нещо ново.

Материалът е изготвен от Джесика Йорданова, ученичка от 11 клас в ПГ "Велизар Пеев", гр. Своге, за ученическия проект "Работилница за репортери"  на Еспресо Медия.