ЧЕЗ Електро препоръчва разумно потребление на електроенергия

906 преглеждания

Работата и обучението от вкъщи на повече членове на семейството, приготвянето на храна у дома, както и ниските температури от последните дни, са свързани с повишаване на потреблението на електроенергия в домакинствата

Работата и обучението от вкъщи на повече членове на семейството, приготвянето на храна у дома, както и ниските температури от последните дни, са свързани с повишаване на потреблението на електроенергия в домакинствата.

От „ЧЕЗ Електро България“ правят препоръки как по-икономично да се използва електроенергията по време на извънредното положение,  за да не са високи месечните сметки на домакинствата.

Някои от действията не изискват нито специални усилия, нито закупуването на нови уреди, но със сигурност водят до по-голям контрол на разходите за електроенергия в домакинствата, без да нарушават комфорта.

Прилагането на мерки за енергийна ефективност би могло да спести до 20% от разхода за енергия без да наруши спокойствието и уюта на домакинството. Използването на енергийно ефективни лампи, прането на дрехи на 30°C, изключването на електроуреди от мрежата, когато не се използват, са част от мерките, изискващи малки или никакви инвестиции, които също водят до намаляване на месечните сметки за ток.

Икономии при отоплението с електроуреди могат да се постигнат с намаляване на температурата в помещенията с 1 градус. Това ще понижи потреблението на ток с до 10%. Разходите за подгряване на вода ще се намалят също с до 10%, ако температурата на нагревателя се понижи от 60°C на 55°C.

Изключването на електрическите уреди от контакта, когато не се използват, може да намали сметката за електричество с до 5%, както и да предотврати евентуалните повреди по тях при по-дълго отсъствие от дома.

Ако при готвене се използва остатъчната топлина на фурната и тя се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, може да се спести до 18% от сумата, която се заплаща за електроенергията за нейната работа. Близо 20% икономия на електроенергия ще осигури готвенето с капак и използването на тенджера под налягане, както и намаляването на фурната с 20оС, когато се приготвя ястие в керамични или стъклени съдове. Те задържат по-добре топлината, затова при готвенето с тях е нужна по-малко енергия. Върху котлоните на готварската електрическа печка е препоръчително да се поставят съдове с размер, съответстващ на размера на котлона, с дебело и равно дъно – неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия.

Около 6-10% от всяка сметка за електроенергия на едно домакинство са за осветление. Модерните технологии позволяват да се пести енергия от осветлението в дома без да се нарушава необходимият комфорт за осветеност. Замяната на крушките с енергоспестяващи – например компактни луминисцентни или светодиодни (LED), може да осигури до 80% икономия на енергия от осветление.

Източник: Пресцентър на "ЧЕЗ Електро България АД", снимка: freepik

Държавата отпуска 4 милиарда и 500 млн. лв. за спасяване на икономиката
Допълнителни права на лицата, регламентирани в Закон за извънредното положение
ТЕЛК ще могат да вземат решение само по документи, без преглед на място
Домашни животни могат да бъдат водени на ветеринар и разхождани в парка
Забранява се на лица под 60-годишна възраст да посещават
Министър Вълчев: „Няма да има нулева учебна година“
България забрани влизането на граждани, пристигащи...

Информация за коронавирус COVID-19 за граждани:

Актуализирани въпроси и отговори относно новия коронавирус

Подготовка на работното ви място за COVID-19

Препоръки за лица, пътуващи до области и държави с регистрирани случаи на COVID-19

Как да предпазим себе си и околните

Временни насоки за почистване в обекти в контакт с COVID-19, различни от лечебни заведения

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на Министерството на Здравеопазването: 02 807 87 57

ЕspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук