Времето се обръща - идват валежи и студ

268 преглеждания

Опасни валежи ще има в 7 области

Нова порция застудяване, валежи и мразовит край на седмицата очакват цялата страна. Най-интензивни и опасни ще са валежите в областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас с количества до 30 л./кв.м. за тези райони метеоролозите от НИМХ обявиха жълт предупредителен код. Има възможност от значително повишаване на нивата на южночерноморските и бургаски реки.  

Преваляванията ще започнат преди обед от запад на изток. Атмосферното налягане бавно ще се повишава, но ще се задържи значително по-ниско от средното за месеца.

Югозападният вятър постепенно ще се ориентира от североизток и ще се усилва. С него ще започне да нахлува студен въздух. В северните райони още до сутринта в сряда дъждът ще премине в сняг. Максималните температури в Северна България ще са между 3° и 8°, а в Южна между 9° и 14°.

В планините ще е облачно и главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд, над 2000-2200 метра – от сняг. В сутрешните часове ще има временни разкъсвания на облачността. Вятърът ще е предимно умерен от юг-югозапад и до вечерта ще започне да се ориентира от изток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра - около 2°.

По Черноморието ще бъде предимно облачно. По-късно след обяд ще започнат валежи от дъжд, по-значителни по южното крайбрежие. Вятърът постепенно ще се ориентира от североизток и ще е слаб до умерен, но по-късно след обяд ще се усилва. Максимални температури от 7-8° в крайните северни, до 15-16° в крайните южни райони. Температурата на морската вода е 10-12°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Високите положителни температури днес бързо ще достигнат до отрицателни стойности в следващите дни. В сряда, заради очакваните снеговалежи, ще бъде в сила жълт код в североизточните части от страната. Очаква се снежната покривка да достигне от 5 до 15 см.

Източник: НИМХ
EspressoNews