Опасно горещо време в следващите дни

431 преглеждания

В последния ден на работната седмица ще е слънчево и безоблачно

Истинското горещо лято е в разгара си. Предстои дълга поредица дни с високи температури, минимални смущения и екстремен риск от пожари.

В последния ден на работната седмица ще е слънчево и безоблачно. Сутринта температурите навсякъде ще са около 20 градуса, а през деня термометрите ще скочат до 37-38 градуса, в планините – от 20 до 25-26 градуса, по морския бряг – до 29-30 градуса.

В събота и неделя температурите ще се запазят с леки колебания от 32-33 до 38-39 градуса в традиционно горещите точки на страната. Ще има лека следобедна облачност, но незначителни краткотрайни превалявания са възможни в Рила и Пирин.

В неделя и понеделник за кратко ще нахлуе по-хладен въздух, с което вятърът ще е с по-силни пориви от северозапад, а дневната жега ще отстъпи с 2-3 градуса надолу. В първия ден на следващата седмица все пак ще превали следобедно и за кратко в някои източни части на страната, с по-голяма вероятност на североизток.

От вторник нататък температурите отново ще се върнат до стойности над 35 градуса. В сряда на изолирани места, а в четвъртък в повече райони на западна България ще има условия за гръмотевични бури с краткотрайни интензивни валежи с гръмотевици. По време на летните бури ще има предпоставки за градушки.

В следващите дни остава висок рискът от възпламеняване на горски, полски и битови пожари. Влагата в почвата и растителността вече е в минимални количества, а периодичните усилвания на вятъра допълнително създават трудности при овладяването на кризисни ситуации.

Паленето на огън на открито е опасно, а в гората и на полето – забранено до края на септември.

Източник: sinoptik.bg, Снимки: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук