Във Враца откриха първия Национален кабинет по репродуктивно здраве

278 преглеждания

Специализираният кабинет се помещава в база 2 на ДКЦ- 1 /Втора градска поликлиника/, ет. 2

С водосвет и молитва за чадородие, отслужени от Врачански митрополит Григорий, във Враца официално беше открит първия Национален кабинет по репродуктивно здраве в страната. Символично лентата на специализирания кабинет прерязаха Мария Попова, изпълняващ функциите на кмет на Община Враца, Радина Велчева - основател на Фондация „Искам бебе“ и регионалният координатор на организацията за Северозападна България  - Здравка Гергова.

„Добре дошли на едно уникално събитие. Враца е първият град в страна, в който се създава Национален кабинет по репродуктивно здраве. В него пациентите от Враца и от цяла Северозападна България ще могат да получат първите си безплатни консултации и прегледи от най-добрите специалисти по репродуктивно здраве, от 33 клиники, с които работи Националният фонд инвитро. Това не е кабинет, това е едно бижу!“, каза при откриването Радина Велчева.  

„Кабинетът е едно голямо богатство за Враца и целия регион. Надявам се, тук да се случват хиляди чудеса, а семействата да сбъднат мечтите си - да имат дете. Желая го на всеки от цялото си сърце. Благодаря за партньорството на фондация „Искам бебе“ и искам да знаят, че те винаги са „Добре дошли“ във Враца!“, каза в своето приветствие Мария Попова и посочи също, че всяка година от бюджета на Община Враца се отпускат средства за подпомагане на лица с репродуктивни проблеми. За последните пет години са подпомогнати 62 двойки, като са осигурени до 3 хил. лв. на всяка.

Пожелания за здраве и успех в инициативата отправиха и д-р Йосиф Димитров, реализирал първото успешно инвитро оплождане в България през 1987 г., както и лекарите - д-р Явор Миланов, д-р Николай Ковачев, представители на елитни столични клиники, специализирани в репродуктивното здраве.

Идеята за създаване на Националния кабинет по репродуктивно здраве е на Фондация „Искам бебе“ и се реализира с подкрепата на Община Враца, както и с фирми от Враца, помогнали за ремонта на помещенията, обзавеждането и откриването.

Специализираният кабинет се помещава в база 2 на ДКЦ- 1 /Втора градска поликлиника/, ет. 2.

EspressoNews

Снимки: Община Враца