Фотограф на души

1374 преглеждания

От Анна-Мария Софиянска, ученичка в ППМГ „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца

Светът когато мръкне пред очите ти

и притъмнява в тези две очи,

сам слънце си създай и от лъчите му

с последния до него се качи.

Дамян Дамянов

Пътят на историята ни отвежда във Враца. „Враца, където гарга не каца“, но със сигурност птичката на доброто е кацнала на рамото на един човек, който е добре познат на всички жители на града. Ще ви разкажа за един обикновен човек, чийто живот не се описва в стихове, нито в песни, но отпечатъкът , който оставя върху душите на всички, които се докоснат до него, е много по-наситен и запомнящ се от най-звънката песен и от най-красивите стихове. Ще ви разкажа за Тони.

Ражда се преди 70 години с детска церебрална парализа, но това далеч не е най-дълбокият белег, който Тони оставя. Той е будител. Пробужда качества, които възрастните отдавна са оставили в миналото. Неслучайно той е „Детето на Враца“. Душата му е по детски чиста, сякаш светът го е пропуснал и е оставил онази искрена доброта, която не крие подводни камъни под себе си. Ако можехме да погледнем света през очите на Тони, щяхме да открием, че ние сме едни слепци, защото шапката, която виждаме, всъщност е боа, глътнала слон.

Тони е фотограф и снима живота в реалните му цветове. Цветове, които някои от нас не разпознават. През обектива му човек ясно може да усети греещото слънце, типичната градска глъчка, атмосферата, която витае във въздуха. Онези малки детайли, от които забързаният свят безжалостно ни лишава, спускайки завеса, която предвещава един безкраен антракт. Светът за Тони е чувство. Един единствен поглед е достатъчен, за да се усети, че има нещо магично в него. Представете си снимка по-силна от картина. Такава, която провокира да се запитаме дали живеем пълноценно?

Фотографиите на Тони са предимно детски усмивки. Естествената и неподправена светлинка, която струи от снимките му, може да се отъждестви със слънчев лъч, който "пронизва", оставяйки след себе си искрици, фини и нежни, но достатъчни да провокират вътрешните механизми, които са отдавна корозирали , да заработят отново, сякаш никога не са спирали. През последните години, с помощта на приятели, той организира изложби. Целият град се събира във фоайето на читалището. Всеки иска да се докосне до творенията на Тони. Да погледне през неговите очи. Да се възстанови от ударите на живота.

Тони често може да бъде срещнат по централните улици на града заедно с неизменния си „приятел“, фотоапарата, малък принтер и усмивка. А направените снимки винаги подарява. Душата на Тони е сякаш защитена от бурните вълнения, които разтърсват човешкия живот. Обикновената му необикновеност достига до всички и не оставя никого равнодушен.

През 2016 година Тони получи номинация за почетен гражданин на Враца. Отказа я с мотива, че не я заслужава. Въпреки това той беше отличен, защото всички познаваме искрената му скромност. Колко красота има в това да си скъпоценно камъче, което не се е възгордяло от стойността си. „От наградата всеки да те поздрави, по-голяма има ли?“, казва той.

Малко преди да дойде номинацията, принтерът на Тоние откраднат. Хората бяха видимо възмутени и учудени от случилото се. Сякаш бе открадната машина за щастие. За изключително кратко време бяха събрани нужните средства, за да се купи нова. Раната, която се нанесе, беше излекувана от общите усилия на хора, които носят частици от същността на Тони в себе си.

И знаете ли, срещата с Тони оставя в теб едно неопределено чувство. Чувството, че всичко е възможно дори когато си мислиш, че си на дъното. Понякога в нас остават дълбоки белези. От онези, които в мига, щом ги погледнем, бързо си припомняме, че няма по-важно и смислено от това да бъдем живи. Тони бяга от самосъжалението, към което много хора прибягват в отклик на безпомощността си, изправя се директно пред живота с единственото си оръжие - доброто.

Усещането от тези избори е, че се тръгва по нов път - неизвестен, но нов

Материалът е изготвен от Анна-Мария Софиянска, ученичка в ППМГ „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bgnoviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук