След изборите - повод за оптимизъм или скептицизъм?

875 преглеждания

Коментар на Цветелина Ангелова, ученичка в СУ „Христо Ботев“, гр. Враца

Парламентарните избори тази година донесоха много въпроси след тях. Дали нещо ще се промени? Дали ще се радваме на по-добро бъдеще или точно обратното? Повечето хора са настроени оптимистично, защото има нещо ново, нещо различно. Партия, която не е била на избори до сега, успя да заеме второ място, дори без предизборна кампания. Ако погледнем статистиката от изборите извън България, партията „Има такъв народ“ е на първо място. Съставяне на коалиция в новия парламент изглежда много трудна задача като се имат предвид и предварителните заявки кой с кого не би партнирал. Не можем да сме сигурни дали е за добро тази промяна в правителството, но ни се иска да вярваме в доброто и да бъдем оптимисти.

Когато имаш право на глас, трябва да се изкажеш, да дадеш своето мнение и да се опиташ да помогнеш за промяната, която всички очакваме. Но за съжаление, отново много голям процент от нас не гласуваха. Ядосвам се от това, че често чувах „моят глас няма да промени нищо“, мислейки така хората, не отиват да гласуват, а накрая, когато не са доволни от правителството се оплакват. За това, когато чуя това, аз отвръщам „поне гласувайте, за да имате право после да се оплаквате“. Да, тази година може да бъде оправдано с пандемията, в която сме. От там идва и грешката за това, че в България, не взеха идеята от другите държави за електронното гласуване. По този начин хората, които пропуснаха да упражнят гласа си поради страха от вируса, щяха да бъдат доволни, че са успели, дори и в такава ситуация. По този начин дори и младите хора, щяха да гласуват по-голям процент, защото вече технологиите са толкова по-лесен вариант и тези, които се оправдаваха с това, че нямат време или възможност, щяха да успеят, държейки своят телефон да дадат гласа си, без да се редят на дълги опашки, без да трябва да чакат своят ред.

Има хора, които са скептично настроени след изборите, те са свикнали с хората, които сме виждали до сега. Страхуват се да дадат шанса на някой, защото може да е „по-зле“. Но без да се даде тази възможност, ние няма как да знаем, няма как да променим това, което желаем. Ние сме длъжни поне да опитаме, с нашият глас ние даваме шанс за промяна, шанс за реализация. Тази година ние имаме право да дадем гласа си както и на парламентарните избори, така и на президентските през есента. Надявам се, повече хора след парламентарните избори да видят, че имат значение нашите гласове, по този начин може много от нашите сънародници да отворят очите си и да дадат шанса на достоен за тях човек, на следващите избори.

Аз съм оптимистично настроена, защото дори и да е много разнообразно правителството след изборите, ние дадохме шанса на нови хора да влязат в него, нова партия, която има възможността да направи нещо за нас, да ни помогне да се наредим на по-високо място в класациите на ЕС, заедно трябва да помогнем за развитието на нашата държава, нека задържим българите тук, в нашата родина. Нека спрем бягането, нека променим статистиките за нашата България, заедно с оптимизъм, вярвам че ще успеем.

Материалът е изготвен от Цветелина Ангелова, ученичка в СУ „Христо Ботев“, гр. Враца, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук