Получиха ли хората промяната, която искаха?

1134 преглеждания

Коментар на Зорница Цекова, ученичка в СУ „Васил Кънчов“, гр. Враца

През тази година се случват много неща. А едно от най-важните е избирането на новия парламент в четиридесет и петото народно събрание. За първи път в историята на България се случиха избори в световна пандемия. Хората гласуваха по много начини, едни машинно, други на хартия, трети пък чрез така наречените подвижни секции. Народът избра в новия парламент да има шест партии, които сами по себе си са доста различни. Повечето хора избраха да упражнят правото си на глас въпреки анализите на социолозите. А за кого или по-точно за какво?

Мисля, че българските граждани не знаят какво искат, а по-скоро знаят от какво не са доволни. Протестите през изминалата година само го доказаха. А самият факт, че в парламента има цели три нови политически формации, сам по себе си говори, че хората искат промяна, но не знаят каква точно. Всички имат надежда за по-добро парламентарно управление в следващия мандат.

Българските граждани не бяха доволни нито от държавността, нито от заплатите си. Не искаха да са емигранти в други страни, да се редят на опашки, за да решават какво ще се случва на стотици, дори хиляди километри от тях. Не искаха и да получават еднократни помощи. И така, от незнание какво искаме, избрахме отново същия лидер от предишните избори да ни управлява за пореден мандат. За щастие или не, партията победител не може да състави сама правителство. България показа, че не беше готова за тези избори. Разногласията преди и след тях го доказаха. А самият факт, че решението на България не беше единодушно, говори сам по себе си. Всички тези фактори ще доведат до тежки последици за бъдещето ни.

И така, бъдещето е неясно не само за държавността на България, но и за всяка друга сфера от живота ни. България не беше готова да поеме тежестта на тези избори поради факта, че хората искаха промяна, но не знаеха каква. Те обаче я получиха, народът направи своя избор, правилен или не, сега трябва да е готов за последствията.

Снимка: pixabay.com

Материалът е изготвен от Зорница Цекова, ученичка в СУ „Васил Кънчов“, гр. Враца, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bgnoviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук