Ивелина Вълчанова: „Вярвам в добротата у хората“

3568 преглеждания

Интервю на Зорница Цекова, ученичка в СУ „Васил Кънчов“, гр. Враца

Силата да правиш добро, днес е много обширно понятие. Да помагаш на хората, не само е призвание, но и сила, която малко хора притежават. Днес реших да ви запозная с един от малкото хора, които ме научиха да общувам малко по-добре с околните. Научи ме да управлявам идеите в главата си.

Ивелина Вълчанова, е на 22 г. и е трета година студентка по Международни отношения в Софийския университет „Климент Охридски“. Запознах се с нея в програмата Able Mentor, където само преди няколко месеца реализирахме заедно една идея. Един проект, който лично за мен беше не само цел, но и призвание. Тя не беше само мой ментор, но и приятел, към когото винаги можех да се обърна за помощ. Сега с Ивелина си говорим не само за проекти, но и за това какво всъщност означава да си добър. Как избираш да си доброволец и колко щастлив всъщност те прави това. Вярвам, че отговорите, които ми даде, са от изключителна важност в днешните несигурни времена.

Да започнем с това защо и как избра да учиш точно Международни отношения?

В училище бях от учениците, които бяха отличници по всичко, но не всеки предмет ми харесваше толкова и за някои от тях учех по задължение. В гимназията обаче, усетих, че особено ме влекат литературата и история и цивилизация, както и различните езици. Насочих се към хуманитарна наука като Международните отношения, която освен, че обхваща всичките ми любими предмети от училище, но и ми дава много интересни възможности за реализация. В специалността се изучават както исторически предмети, така и икономика, психология, правни и теоретични науки и прецених, че идеално подхожда на всестранноразвитата ми личност.

Как същност реши да се занимаваш с доброволчество?

В 5.- 6. клас се записах в различни извънкласни клубове в училище, които ми показаха, че от всички допълнителни дейности, с които се занимавам, мога да извлека ползи и нови умения. В един от клубовете се запознах с момиче, което ми разказа за доброволческата организация, в която участва. Стана ми много интересно от разказа ѝ и как докато помагаш на останалите, можеш да опознаваш както себе си, така и света около себе си. Така всъщност се развива и като личност. Реших, че искам и аз да пробвам да съм доброволец и след като започнах, бях толкова увлечена в различните активности, запознанствата с много нови хора и незабравими изживявания, че не усетих колко много умения съм придобила или подобрила, при това за кратко време. От доброволчеството разбрах също, че това е най-лесният начин да пробвам различни дейности в различни сфери и така да намеря тези, които не само ми харесват най-много, но и в които съм най-добра. Осъзнах, че не искам да спирам да се развивам и така вече почти 10 години съм доброволец както в доброволчески организации, така и на различни събития и инициативи.

Какви са организациите, в които участваш?

Докато бях ученичка, участвах в няколко доброволчески организации едновременно като „Младежка Банка Шумен“, „Общински младежки съвет Шумен“, Ученически парламент. Към момента съм част от Студентски дипломатически клуб към Софийски университет, както и на ЕSN (Erasmus Student Network) Bulgaria, което е най-голямата студентска организация в Европа, чиято цел е да помага на студенти на обмен по програма Еразъм +. През изминалите месеци, бях ментор в програмата Able Mentor, която дава насоки за развитието и добиването на нови умения на младежи от цялата страна.

Разкажи за Able Mentor? Как разбра за нея? Какво всъщност ти даде тази програма?

Разбрах за Able Mentor още в последните години от гимназията, когато като част от „Общински младежки съвет Шумен“ се занимавах с подготовката и разпространението на програмата сред младежите в града. Тогава нямах възможност да се включа като участник, но идеята много ми допадна и си казах, че някой ден ще се включа като ментор. Когато се включих в ESN Bulgaria се запознах с много хора, двама от които били ментори в първото онлайн издание и които разказаха доста интересни впечатления от процеса. През лятото на 2020 г. Карах стаж в областта на образованието и попаднах на съобщение от Able Mentor за набиране на ментори. В началото се поколебах дали да се запиша, тъй като опитът ми не е толкова професионален, колкото свързан с различни доброволчески организации и преминати обучения в различни сфери. След разговор с приятелите ми от организацията, реших да се запиша и така станах ментор през първия срок на 2020/2021 г. В началото се притеснявах как ученикът, на когото ще съм ментор, ще ме приеме поради малката разлика във възрастта, но след като съвместната ни работа започна, се успокоих и видях много общи прилики с ученика ми. Надявам се успях да предам опита си от годините доброволческа ангажираност и уменията, които съм придобила в различните организации, като комуникация, презентиране/говорене пред хора, разпределяне на времето, планиране и организиране на събития. Благодарение на програмата научих и много нови неща за себе си, запознах се както с доста млади, проактивни и любознателни хора, така и с множество преуспели, дейни професионалисти от различни сфери, които могат да бъдат полезни контакти в бъдещото развитие.

Какво е да си доброволец, въпрос на личен избор или задължение?

Думата доброволец изключва каквото и да е било задължение, защото всеки участник отделя времето си на добра воля и без да търси облаги. За мен доброволчеството е по-скоро част от същността на човек и доброто само избира човек, а не обратното. Има различни видове доброволчески дейности и човек трябва да прави това, което му е на сърце, а не да се захваща с всичко с цел да бъде харесван или да получава нещо в замяна

Чувстваш ли се сякаш помагаш на някого?

Разбира се! Дори когато не виждаш ефекта от доброто, което си се опитал да направиш, някак си се чувстваш зареден с енергия и пълен с положителни емоции. И всеки път, когато видиш израженията на хората около себе си, разбираш, че времето и усилията не са били напразни.

И за финал, какво всъщност е да си добър и имаш ли призив към хората, ако да, какъв би бил той?

Вярвам, че добротата е у хората по рождение и, за да се запазим добри, трябва да не спираме да помагаме на света. Бих искала да завърша това интервю и с част от текста на една прекрасна българска песен на Емил Димитров: „Ако си дал от себе си, не си живял напразно“.

Снимка: Ивелина Вълчанова - личен архив

Материалът е изготвен от Зорница Цекова, ученичка в СУ „Васил Кънчов“, гр. Враца, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bgnoviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук