Вятър със скорост до 100 км/ч в четвъртък

153 преглеждания

Оранжев код е в сила за София и Предбалкана

Предимно облачно, ветровито и сравнително топло ще е времето в четвъртък. В западните и централните райони ще има краткотрайни превалявания от дъжд, докато в Източна България вероятността за валежи е по-малка.

В цялата страна обаче ще духат силни и дори бурни южни ветрове. Затова и в повечето области на страната е в сила жълт код за ветрове със скорост до 90 км/ч., а в Предбалкана и областите София и Кърджали опасността е от втора степен (оранжев код).

Вятърът в тези райони ще надхвърля 100 км/ч, така че бъдете изключително внимателни.

Южният вятър ще продължи да пренася по-топли въздушни маси от Африка и температурите ще останат високи. Максималните ще достигат интервала от 18 до 23-24 градуса.

В планините ще духат бурни и ураганни югозападни ветрове със скорост над 120 км/ч. Облачността ще е по-често значителна, а в масивите на запад ще има и кратки валежи от дъжд и сняг.

 Температурата на 1200 метра ще достига 12-13 градуса, на 2000 - около 6. Снежната покривка се топи и вече е между 1 и 2 метра.

В петък над Западна България ще остане предимно облачно и с чести валежи, докато на изток слънцето ще успява да се показва  между облаците. Ще продължи да духа силен до бурен югозападен вятър и температурите ще останат високи.

През почивните дни превалявания ще има в цялата страна. Вятърът постепенно ще се ориентира от северозапад и в неделя ще започне захлаждане.

В понеделник и вторник температурите ще са по-ниски и на много места все още ще има валежи от дъжд, а в сряда преваляванията ще отслабват и спират.

Източник: sinoptik.bg, Снимки: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук