Жълт и оранжев код са обявени в цялата страна заради опасни валежи и поледици

217 преглеждания

Вижте какво време ни очаква днес

Днес времето над страната ще бъде облачно и дъждовно. В Централна и Източна България валежите ще са значителни. В западната част на Северна България, при температури близки до 0°, ще има условия за поледици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър, предимно от североизток. Максимални температури от 1-2° в Северозападна България до 11-12° в южните райони и по Черноморието.

За Софийска област от НИМХ прогнозират валежи от дъжд и температуви между 2° и 6°.

В цялата страна има обявени предупредителни кодове за опасно време. Валежите ще са от 10 литра на квадратен метър за денонощие в западна България до 40-50 литра в източните части. Най-много дъжд се очаква в областите Стара Загора, Хасково и Кърджали. За тях, както и за райони те на Сливен, Ямбол и Бургас, е обявен оранжев код за опасно време.

За Софийска област и областите София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян кодът е жълт.

Опасни поледици е възможно да се образуват във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе.

В планините също ще бъде облачно с валежи от дъжд, над около 2000 метра от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югоизток, който вечерта ще отслабне. Максималната температура на височина 1200 метра ще около 7°, на 2000 метра – около 3°.

Над Черноморието ще бъде облачно, дъждовно и ветровито. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 11° и 13°. Температурата на морската вода е 13-14°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Източник: НИМХ