Бури и градушки в петък

893 преглеждания

Ще вали и по морето

Температурите в петък ще достигнат максимални стойности между 30 и 35 градуса. Вятърът ще е хладен от Северозапад със силни пориви, които около и след обяд в някои райони ще са със скорост над 50 километра в час. В сила е жълт код в цялата страна.

Валежите през деня ще бъдат локални, под формата на летни бури с резки пориви на вятъра, гръмотевична активност и риск от градушка. По-мощни процеси ще се развиват следобед по пътя на преминаващия студен фронт в Южна България, а по-късно и на Североизток.

В планинските райони термометрите ще показват с около 10 градуса надолу. Ще духа силен вятър и в почти всички райони се очакват летни бури. Максималните температури ще са от 16 до 24 градуса.

Времето по морето също ще бъде динамично. В следобедните часове ще има повече облаци и локални летни бури с гръмотевици. Максималните температури ще са между 28 и 31 градуса. Температурата на морската вода ще достигне до 27-28 градуса, а максималната височина на вълните ще е от метър и половина до два метра по северните брегове.

Макар и в някои райони интензивни, валежите в петък ще са строго локални и няма да успеят да намалят сериозно опасността от разпалване на пожари, предупреждава синоптикът Николай Василковски от NOVA.

Рискът от възникване на такива остава висок по долините на Струма и Места, в крайните северозападни райони, в много области на Източна България. Силните пориви на вятъра допълнително ще усложняват обстановката, особено при разгаряне на нови огнища.

През уикенда времето ще бъде предимно слънчево и без валежи.

Източник: sinoptik.bg, Снимки: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук