Да запазим традицията!

1378 преглеждания

Да запазим традицията!

Представяме анонса на Христина Манолова, ученичка в 10 клас, в ПГ "Велизар Пеев", Своге - участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет", за предстоящото отбелязване на Националния празник в Бов и Гара Бов.

За пета поредна година в Гара Бов, от високата 250 м скала, ще бъде спуснат българският трибагреник. Традицията е създадена от жители на селото, които с помощта на доброволни дарения, изработват знамето, като превърнаха спускането му в своеобразен символ за Свогенската община. Всяка следваща година на Националния празник, трети март, все повече хора от различни краища на страната пристигат в селото, за да видят спускането на българския флаг. Впечатлените журналисти също не пропускат да отбележат събитието. През тази година началният час, в който националният флаг ще се развее е 10:30 ч., като се очаква той да бъде дълъг над 80 метра. За спускането му ще се погрижи екип от алпинисти - Никола Леваков, Емил Ангелов, Бисер Ангелов, Самер Афиф Ажур, Тако Младенов.

Новите инициативи, които бовчани подготвят по повод 140 години от Освобождението на България от османско владичество, са изработването на малки знаменца и други сувенири, които ще се продават на самия празник, като цената им ще бъде два лева, а набраните от продажбата им средства имат за цел да подпомогнат лечението на болно дете. 

Интересното тази година е, че се очакват и нови неща в селото. НЧ „Светлина-1896“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, клуб на пенсионера „Скала“ и Кметство Бов, подемат инициативата за изписване на името Бов, като точно срещу жп гарата ще се извисяват огромни букви, носещи името на селото. Те ще бъдат изцяло боядисани в цветовете на българския трибагреник.

Кметството кани всички желаещи да посетят и да видят как се предава магията на българския дух, от очите на малки и големи. Разбира се, празникът няма да мине и без участието на фолклорни състави, които ще затоплят душите със своите танци и български носии.

Материалът е изготвен от Христина  Манолова, ученичка от 10 клас в ПГ "Велизар Пеев", Своге, участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.