Димитър Маринов с българското знаме на Оскарите

1356 преглеждания

Оскар за най добър филм за „Зелената книга“ с участието на българския актьор

Актьорът Димитър Маринов развя българския трибагреник след като филмът с негово участие „Зелената книга“ спечели Оскар. Малцина обаче знаят, че Маринов е играл на сцената на видинския театър. Информацията за това сподели журналистът Иван Бакалов с публикация в социалните мрежи.

Димитър Маринов всъщност е софиянец, но е играл три години на сцената в крайдунавския град. Споеля пред Бакалов, че като погледне назад времето, най-хубавите му години са били именно във Видин.

Актьорът свири на цигулка от 4 годишен,  на 11 години е първа цигулка в легендарната филхармония „Пионер“, а на 15-годишна възраст изнася концерт в Кръглата зала на ООН, под диригентството на композитора и автор на легендарния мюзикъл „Уестсайдска история“ -Ленърд Бърнстейн.

През 1982 г. го приемат във ВИТИЗ. Първа му учителка по актьорско майсторство е Невена Коканова, а с Чочо Попйорданов и Христо Шопов са в един курс.

През 1990 г., заедно с шоуто на Румен Цонев, Йълдъз Ибрахимова, Андрей Баташов, Даниел Цочев и заминава на турне в Америка и Канада. Тогава той решава, че няма да се върне повече в България.

И така той остава в Съединените щати 25 години. През това време работи като мияч на чинии, свири в ресторанти, ала по-късно става собственик на заведение и кетъринг фирма.

През 1999 г. започва да играе в The San Diego Repertory Theatre. Първото му прослушване и поява на голям екран е за филма „Act of Valor“, където играе руснак. През 2017 г. участва и във филма „Снимка с Юки“ по едноименния разказ на Мирослав Пенков.

Ролята и изживяването във филма „Зелената книга“ Димитър Маринов определя като сбъдната мечта. Първоначално е отхвърлен, защото е „прекалено зрял“ за образа. Месец по-късно му се обаждат и му съобщават, че трябва да се научи да свири на виолончело, като има пет дни, за да се подготви. Ролята е негова, а филмът спечели общо три награди „Оскар“ на 91-та церемония по връчване на отличията.

Димитър Маринов ще бъде гост на „София филм фест“ и лично ще представи филма „Зелената книга“ на фестивала.

Теодора Александрова