Българка създаде дигитален чуждоезиков институт в Германия

2271 преглеждания

Екипът на Нюрнбергския чуждоезиков институт е интернационален и е предимно от млади хора

Млада българка успя да създаде първият български дигитален чуждоезиков институт - Nürnberger Fremdspracheninstitut (Нюрнбергски чуждоезиков институт). В него работят курсисти от 14 държави, като предлагат дистанционно обучение на 10 езика.

Основател на Нюнбергския чуждоезиков институт е Василена Чернева, която е само на 22 години, родом е от Стара Загора, но от години живее и работи в Германия. Преди около една година тя започва да работи над идеята “Да научим немски ЗАЕДНО!”. Идеята идва от часовете, прекарани в института, в който тя се обучава. Започва да гледа лекциите си онлайн и разбира, че онлайн обучението може да бъде много по-полезно и лесно за хората. Затова решава да предложи обучение на чужди езици дистанционно.

Пристигнала едва на 19 години в Германия, Василена започва да учи и работи, за да спести средства за стартов капитал на бъдещия институт. Квалифицира се, за да може да преподава немски език, получава нужните документи, сформира екип и разработва маркетингова стратегия за развитието на фирмата си. В чуждоезиковия институт, който е със седалище е Нюнберг, всички уроци се провеждат онлайн. Човек от всяка точка на света може да се включи, а учебникът, чийто автор е Василена Чернева, им помага в овладяването на немската лексика и граматика. Курсовете са интензивни и са в удобно време за работещите хора. За три месеца и половина интензивен курс курсистите обхващат ниво В2, 6000 думи, вербална комуникация с хора, владеещи немски като роден език, и получават сертификат за завършен курс по немски език. Интересното на курса е, че освен научаването на езика, хората преминават и преь интеграционен процес, в който обхващат особеностите на немските закони, документите, които трябва да попълни всеки новодошъл в Германия, както и правата и задълженията им като жители на Германия.

Въпреки натовареното си ежедневие като президент на Института, преподавател в курсовете и преводач на свободна практика, младата българка намира време да помага на своите сънародници в чужбина. Тя помага в намирането на квартира, което в доста от случаите е изключително труден процес, в получаването на документи от немските институции и най-важното - съдейства при намирането на работа. Давайки шанс на своите курсисти да напреднат в немския говор и правопис, Василена дава и нови възможности в намирането на работа в Германия, съответстваща на квалификацията на установилите се да живеят тук. Над 30% от хората по време или след края на курса сменят работата с нова, в която се изисква да знаят немски на сравнително добро ниво. Това носи лична удовлетвореност на Василена, че курсът и наученото в него е помогнало на хората да поставят нова фаза в своя живот и да се интегрират успешно на немския трудов пазар.

Освен това младата българка участва в много благотворителни каузи. Последната кампания, която Василена организира, цели да помогне на тежко болните деца в Нюнберг. В социалните мрежи Василена сподели, че ще отдели част от приходите на Института и ще ги дари на организация, неречена “Клоуни в болницaтa” (KlinikClowns). Участниците в избраната от Василена организация посещават детските болници в Германия, забавляват и разсмиват децата – целта е смехотерапия. Позитивните хормони и емоции повишават шанса предстоящата тежка операция да бъде успешна и спомагат за бързото възстановяване на малките пациенти след това. В бъдеще Василена, като активна студентка, иска да сбъдне и още една своя мечта – да помага на български студенти, които продължават обучението си в Германия, като основе студентско общежитие в Нюрнберг.

Екипът на Нюрнбергския чуждоезиков институт е интернационален и е предимно от млади хора. В него се дава равен шанс и на студенти, които имат желание да работят и учат.

Василена Чернева е, възпитаничка е на Гимназия с преподаване на чужди езици “Ромен Ролан”, завършила през 2015 г. с пълен успех гимназията с диплома 5,96. Василена живее, работи и учи в Германия - изучава специалност, която е комбинация между информатика и икономика (Wirtschaftsinformatik). Работи с много водещи компании като техен симултанен преводач не само в Германия, но и по света.

За повече информация може да посетите страницата на Nürnberger Fremdspracheninstitut във Фейсбук.

Теодора Александрова