Доброто е сила, която присъства във всяка една частица от заобикалящия ни свят

863 преглеждания

Есен на Беатрис Иванова, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Брезник

Представете си, че се разхождате в парка. Изведнъж забелязвате как дребно слабо куче, очевидно без дом, се приближава към малко дете, което яде сандвич. Виждате как хлапето дава половината от обяда си на изгладнялото животинче. Сега кучето маха с опашка от благодарност, а малкият герой му се усмихва. Наблюдавайки тази сцена, неволно и вие се усмихвате. Но защо? Отговорът е много прост - станахте свидетели на едно добро дело - малка част от доброто, което съществува навсякъде около нас.

И наистина доброто е сила, която присъства във всяка една частица от заобикалящия ни свят. Можем да разберем това по начина, по който то ни въздейства - то ни променя, сближава ни с другите, прави ни хора.

Но какво всъщност е доброто? Дали е да подадем ръка на някого в нужда, или една мила дума е достатъчна? Отговорите са много - колкото са и различните проявления на доброто, на които ставаме свидетели всеки ден. Присъствието им ни оказва влияние. Първо, действията в помощ на другите ни карат да се чувстваме щастливи и удовлетворени от това, че сме успели да зарадваме някого. Също така, доброто носи след себе си още добро. От една страна, това, което правим, ни кара да продължаваме в същия дух. От друга - давайки своя пример, подтикваме и другите към извършване на добри дела. Осъзнавайки колко малко усилия са нужни, за да променим живота си и този на останалите, ние променяме и начина, по който гледаме на света. Започваме да виждаме доброто и там, където не сме очаквали да го има, правят ни впечатление дори малките жестове, вярваме, че освен злото има и друга, по-позитивна сила.

Тази сила ни позволява да се сближим с останалите хора. Сякаш сме свикнали по-често да търсим различията помежду си и те да стават причина за конфликти. Но доброто е като универсален език, говорен от всеки. То не изисква специални умения - всеки може да прави добро. То е нашата връзка с останалите и ни показва, че не сме толкова различни. Така например, обединени от някаква добра кауза, изпълнители от различни стилове изнасят концерти заедно или хората от различни страни работят заедно, за да постигнат обща цел.

Накрая, доброто присъства не само около нас, но и в нашите сърца - в някои повече, в други по-малко. Именно то ни прави хора, защото изборът между правилните и грешните постъпки е само наш, от нас зависи дали то ще надделее над злото. Тази добра сила, която ни изпълва, ни подсеща да мислим и за другите. Благодарение на нея можем да променим нечий живот - като му помогнем, като го накараме отново да повярва в добротата или като събудим добрата му страна. По този начин дори след смъртта ни доброто в нас ще остане живо в сърцата на тези, на които сме помогнали.

За да видим доброто, е достатъчно само да се огледаме. То изпълва заобикалящия ни свят и нас самите и влияе както на нас, така и на тези около нас.

Материалът е изготвен от Беатрис Иванова, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Брезник, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук